Η Κομισιόν αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ

Η Κομισιόν αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε ένα επιπρόσθετο ποσό, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για να χορηγηθεί βοήθεια στους πληθυσμούς που έχουν εκτοπιστεί στο Ιράκ και εξετάζει τα μέσα για να συντονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ορισμένα κράτη-μέλη της επιθυμούν να παράσχουν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ, που πολεμούν τους τζιχαντιστές στα βόρεια της χώρας.

«Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς περιλαμβανομένων των εθνοτικών ομάδων που έχουν εκτοπιστεί στα βουνά του Σίντζαρ» δήλωσε  η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η βοήθεια που διαθέτει η Επιτροπή προς το Ιράκ αυξάνεται πλέον στο ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς που έχουν εκτοπιστεί» επέμεινε η επίτροπος, η οποία ασκεί καθήκοντα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αντικαθιστώντας την Κάθριν Άστον. Η ίδια εξήγησε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση στους εν λόγω πληθυσμούς και όχι η χρηματοδότηση της βοήθειας.

«Να μην ξεχνάμε ότι το Κουρδιστάν φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες, η βοήθεια θα είναι επίσης απαραίτητη για αυτούς τους πληθυσμούς» προσέθεσε η ίδια.

«Γνωρίζω καλά ότι στις χώρες της Δύσης είναι η περίοδος των διακοπών όμως εν τέλει εάν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, θα πω που πεθαίνουν σα ζώα (και επομένως οι ΥΠΕΞ) πρέπει να επιστρέψουν από τις διακοπές» τόνισε νωρίτεραο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Καμία χώρα δεν αντιτίθεται αλλά ορισμένες έχουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό καθώς απουσιάζουν οι υπουργοί τους αυτήν την εβδομάδα», εξήγησε ένας διπλωμάτης.

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί για την οργάνωση αυτής της συνόδου όμως μόνο εάν υπάρχει λόγος» υπογράμμισε μια δεύτερη πηγή.

Το θέμα της παράδοσης όπλων είναι «το πλέον περίπλοκο και το πλέον ευαίσθητο» σύμφωνα με έναν ειδικό.

«Κανείς δε μπορεί να εμποδίσει ένα κράτος να δώσει όπλα, όμως το ζήτημα έχει ως εξής: είναι το πρέπον η ΕΕ να απαντήσει θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα;» υπογράμμισε ο ίδιος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ