Εμινέ Ερντογάν: Η γυναίκα του προέδρου

Εμινέ Ερντογάν: Η γυναίκα του προέδρου

Λένε πως πίσω από έναν ισχυρό άνδρα, κρύβεται πάντα μια δυναμική γυναίκα. Ισχύει αυτό και για την Εμινέ Ερντογάν;

Μετά τον Ερντογάν που φοράει όλο τα ίδια και ίδια ρούχα, τα μάτια του Τύπου στράφηκαν στην επόμενη πρώτη κυρία της χώρας, την Εμινέ Ερντογάν, η οποία θεωρείται από τις πιο σικ, παρά την ηλικία της, μουσουλμάνα σύζυγος ηγέτη.

Τα δαχτυλίδια της και οι μαντήλες της που είναι πάντα μεγάλων γνωστών οίκων είναι αυτά που τραβούν πάντα την προσοχή των φωτογραφιών. Αλλά και το γεγονός βέβαια ότι βρίσκεται σχεδόν πάντα δίπλα στον άνδρα της.

Θεωρείται πολύ δυναμική, μάλιστα κυκλοφορεί κι ένα αστείο, ότι o κ. «Μάγκας» της Τουρκίας τρώει… παντόφλα κάθε βράδυ… Άσχετα με το αστείο και τις κακεντρέχειες, ο Ερντογάν τη συμβουλεύεται σχεδόν πάντα και προτιμά να πηγαίνει οπουδήποτε μαζί της, παρά μόνος του.

Ποια είναι η Εμινέ Ερντογάν

Η Εμινέ Ερντογάν γεννήθηκε το 1955, ήταν το τελευταίο από τα 5 παιδιά της οικογένειάς της, πήγε σχολείο, αλλά εκεί κάπου στο λύκειο τα παράτησε. Το 1977 γνώρισε τον Ταγίπ Ερντογάν σε ένα συνέδριο του κόμματος. Ο Ταγίπ μιλούσε κι εκείνη καθόταν από κάτω, όταν την πρόσεξε ο Ερντογάν και άρχισε μία ιστορία αγάπης.

Για το πώς έβαλε τη μαντήλα η Εμινέ Ερντογάν, η ίδια ομολογεί ότι έφτασε μέχρι και σε σημείο απόπειρας αυτοκτονίας, όταν ο αδελφός της της επέβαλε σε ηλικία 15 ετών να φορέσει τη μαντήλα.

Η Εμινέ Γκιουλμπαράν ήταν μαθήτρια τότε και το μόνο που της άρεσε ήταν να διαβάζει μυθιστορήματα, ποίηση και να ακούει μοντέρνα μουσική. Της άρεσε επίσης να οδηγεί αμάξια, αλλά μόνο κρυφά, καθώς στη συντηρητική κοινωνία, στην οποία ζούσε, οι γυναίκες δεν συνήθιζαν να πιάνουν τιμόνι. Ο αδελφός της, ο οποίος ήταν μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερός της, ήρθε μια μέρα και της είπε ότι είχε φτάσει ο καιρός πια να αρχίσει να φοράει μαντήλα.

Όπως θα διηγηθεί αργότερα στο βιογράφο της, «εκείνη τη μέρα σκέφτηκα ακόμη και να αυτοκτονήσω. Πως θα κάλυπτα το κεφάλι μου; Αλλά δυστυχώς έπρεπε να υπακούσω, αν ήθελα να συνεχίσω να ζω στο σπίτι. Η επιθυμία του αδελφού μου, ήταν διαταγή για μένα». Σήμερα, η Εμινέ Ερντογάν δεν συμμετέχει ποτέ σε επίσημες εκδηλώσεις επειδή το κρατικό πρωτόκολλο απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα.

‘Εγινε μάλιστα άθελά της αιτία να πέσει άγριο ξύλο μέσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση .

Η περιπέτεια που είχε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου δεν της επετράπη η είσοδος επειδή… φορούσε μαντίλα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

 

Την αποκάλυψη για αυτήν την παλιά ιστορία, την έκανε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις ημέρες που ήταν στο προσκήνιο η αποκάλυψη του «Σχεδίου Βαριοπούλα» που απέβλεπε στην ανατροπή του από την εξουσία.

Ωστόσο, ένας βουλευτής ακροδεξιού κόμματος ονόματι Οσμάν Ντουρμούς σχολίασε ειρωνικά την όλη υπόθεση: «Πώς είναι δυνατόν να μη δέχεστε τη σύζυγο ενός πρωθυπουργού που θεωρείται Προφήτης;», είπε ειρωνικά, απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς. Ο Ερντογάν ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει. «Οι φίλοι μας δεν ξέρουν ότι η αλυσίδα των Προφητών έκλεισε, δεν ξέρουν ότι ο Προφήτης μας ήταν ο τελευταίος προφήτης», απάντησε εκνευρισμένος. «Να ξέρετε τα όριά σας», φώναξε από κάτω ο βουλευτής. «Πρώτα να μάθεις να σιωπάς και μετά να μάθεις να ακούς», του απαντούσε ο Ερντογάν. Στη διαμάχη μπήκε και ο υπουργός Υγείας, που πέταξε ένα… «Σκάσε ανάγωγε» στο βουλευτή της αντιπολίτευσης. «Ανάγωγο να πεις τον πατέρα σου», του απάντησε ο Ντουρμούς. Τότε ο υπουργός έβγαλε το σακάκι του και κατευθύνθηκε προς τον βουλευτή. Άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι γροθιές, οι μπουνιές και οι κλοτσιές. Το απο��έλεσμα ήταν δύο από μέλη της Εθνοσυνέλευσης που συμμετείχαν στη σύρραξη να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Ο ένας με σπασμένα γυαλιά και ο άλλος επειδή λιποθύμησε…

Το ζευγάρι έχει δυο γιούς, τον Αχμέτ Μπουράκ και το Νετσμεντίν Μπιλάλ και δυο κόρες την Eσρά και την Σουμεγιέ ενώ απέκτησε τον πρώτο του εγγονό το 2006.

Πηγή: InfoGnomon, elladasimera.blogspot.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ