Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Έμπολα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Έμπολα

“Η ανακήρυξη της επιδημίας του Έμπολα ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διεθνή παγκόσμια δημόσια υγεία, δείχνει πόσο σοβαρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνει την τρέχουσα επιδημία. Ωστόσο, από μόνες τους οι δηλώσεις δεν θα σώσουν ζωές», λέει ο Μπαρτ Γιάσσεν, γιατρός και Διευθυντής Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τοποθετούνται για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της επιδημίας του Έμπολα.

“Η ανακήρυξη της επιδημίας του Έμπολα ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διεθνή παγκόσμια δημόσια υγεία, δείχνει πόσο σοβαρά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει την τρέχουσα επιδημία. Ωστόσο, από μόνες τους οι δηλώσεις δεν θα σώσουν ζωές» λέει ο Μπαρτ Γιάσσεν, γιατρός και Διευθυντής Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαθέτουν σήμερα 676 άτομα διεθνές ντόπιο προσωπικό, ανταποκρινόμενοι στην κρίση και στις τρεις πληγείσες χώρες. Όλοι οι ειδικοί της οργάνωσης στον Έμπολα έχουν κινητοποιηθεί και πολύ απλά δεν είμαστε σε θέση πλέον να κάνουμε κάτι επιπλέον.

Οι χώρες που διαθέτουν τις αναγκαίες δυνατότητες πρέπει να αποστείλουν στις πληγείσες περιοχές άμεσα ειδικούς λοιμωξιολόγους  και υποστηρικτικό υλικό. Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν θα περιοριστεί χωρίς τη μαζική ανταπόκριση από αυτά τα κράτη.

Πιο συγκεκριμένα, όλα τα ακόλουθα θα πρέπει να ενισχυθούν ριζικά: η ιατρική περίθαλψη, η εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού, ο έλεγχος των λοιμώξεων, η αναζήτηση των νέων κρουσμάτων, η επιδημιολογική επιτήρηση, τα συστήματα εγρήγορσης και παραπομπής, η κινητοποίηση και η εκπαίδευση της τοπικής κοινότητας.

Τώρα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυτή η δήλωση να μεταφραστεί σε άμεση δράση. Για εβδομάδες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν ότι μια μαζική ιατρική, επιδημιολογική και με όρους δημόσιας υγείας αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη για να σωθούν ζωές και να αντιστραφεί η πορεία της επιδημίας. Ζωές χάνονται επειδή η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ αργή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ