Συρία-38 νεκροί από σφοδρές μάχες

Συρία-38 νεκροί από σφοδρές μάχες

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέλαβαν εν μέρει μια βάση του συριακού στρατού στην επαρχία Ράκα (βόρεια) έπειτα από μάχες στις οποίες βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 38 άνθρωποι, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους στρατιώτες στη βάση της 93ης Ταξιαρχίας στην επαρχία Ράκα, της οποίας το ΙΚ ήδη ελέγχει την πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο μέρος, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.

Τουλάχιστον 27 μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος και τουλάχιστον 11 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η οποία βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.

Ανάμεσα στους τζιχαντιστές οι οποίοι σκοτώθηκαν είναι τρεις καμικάζι οι οποίοι πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν ζωστεί στην είσοδο και γύρω από τη βάση, όταν άρχιζε η επίθεση.

Πλέον οι μαχητές του ΙΚ «ελέγχουν μεγάλα τμήματα της βάσης», προσέθεσε το Παρατηρητήριο.

Τον Ιούλιο, το ΙΚ είχε καταλάβει τη βάση της 17ης Μεραρχίας, στην ίδια επαρχία, έπειτα από μάχες στις οποίες βρήκαν το θάνατο ή εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες αμέσως μετά τουλάχιστον 85 στρατιώτες. Κατόπιν ένα τμήμα των ανδρών της 93ης Ταξιαρχίας αποχώρησε από τη βάση, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το Παρατηρητήριο.

Η βάση της 93ης Ταξιαρχίας και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταμπάκα είναι οι τελευταίες θέσεις τον έλεγχο των οποίων διατηρεί ο στρατός στη Ράκα.

«Αλλάχου Άκμπαρ, ανακοινώνουμε την πλήρη απελευθέρωση της 93ης Ταξιαρχίας», ανέφερε ένας λογαριασμός στο Twitter που χρησιμοποιεί συχνά η δύναμη του ΙΚ στη Ράκα.

Το ΙΚ, το οποίο ενεπλάκη στη συριακή σύρραξη από την άνοιξη του 2013, πλέον έχει καταλάβει σχεδόν πλήρως τις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, στα σύνορα με το Ιράκ, όπου επίσης έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση.

Στα τέλη του Ιουνίου το ΙΚ, άλλοτε ο βραχίονας της αλ Κάιντα στο Ιράκ και στη Συρία, που όμως αποσχίστηκε από αυτή, εγκαθίδρυσε ένα «χαλιφάτο» στις περιοχές που ελέγχει στη Συρία και στο Ιράκ. Η οργάνωση αυτή πλέον συγκρούεται ανοιχτά με τις άλλες ομάδες των ανταρτών που πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας και στράφηκαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξαιτίας των ηγεμονικών του βλέψεων και μιας σειράς ακροτήτων που του αποδίδουν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τον Μάρτιο του 2011, όταν ξέσπασε μια αρχικά ειρηνική εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ η οποία σταδιακά εξελίχθηκε σε ένοπλη εξέγερση και κατόπιν σε έναν όλο και πιο περίπλοκο πόλεμο, έχουν χάσει τη ζωή τους 170.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ