Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ

Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ

Οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Ρωσία παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ίσως αναγκάσουν τη Μόσχα να προσφύγει στα αρμόδια όργανα του ΠΟΕ, προκαλώντας μια αποσταθεροποιητική διένεξη, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρεσβευτής στον οργανισμό αυτό, μιλώντας στην έδρα του στη Γενεύη.

«Φαίνεται ότι θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε την προστασία των νομίμων δικαιωμάτων μας και των συμφερόντων μας διαμέσου των μηχανισμών του ΠΟΕ», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον οργανισμό Γκενάντι Οβέτσκο και πρόσθεσε πως η Μόσχα ανησυχεί επίσης για τις κυρώσεις που επιβάλλουν κι άλλα κράτη-μέλη του ΠΟΕ.

«Θεωρούμε όλες αυτές τις καταστροφικές ενέργειες των ΗΠΑ επέμβαση στη λειτουργία επιχειρήσεις τις οποίες οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να εντάξουν στο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο δεν ανήκουν, δεν είναι μέρος του καθ’ οιονδήποτε τρόπο», υποστήριξε ο Οβέτσκο.

Απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις κυρώσεις τις οποίες λέγεται ότι ετοιμάζεται να επιβάλει η ΕΕ.

Οι χώρες οι οποίες επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις δεν απαιτείται να δικαιολογούν τις ενέργειες αυτού του χαρακτήρα στον ΠΟΕ, εκτός εάν υπάρξει προσφυγή σχετικά.

Ορισμένοι διπλωμάτες εκφράζουν την ανησυχία πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πιθανόν μπορούν να βασιστούν σε μια επιχειρηματολογία που αφορά κατά κύριο λόγο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ή των κρατών της ΕΕ. Αν και με βάση το διεθνές δίκαιο αυτοί οι λόγοι είναι θεμιτοί, δεν έχουν προβληθεί ποτέ στο πλαίσιο του ΠΟΕ και αυτό ενδέχεται να πλήξει πολύ σοβαρά το κλίμα εμπιστοσύνης στους κόλπους αυτού του οργανισμού.

«Έτσι, οι ενέργειες των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσουν μια ατυχή αλληλουχία γεγονότων που εντέλει θα υπέσκαπτε την αξιοπιστία του πολυμερούς συστήματος εμπορίου», ανέφερε ο Οβέτσκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ