Η επιστροφή του Γιούνκερ στην Ευρώπη

Η επιστροφή του Γιούνκερ στην Ευρώπη

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο αξίωμα αυτό θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη.

Παλαιότερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώνεται κατ΄αρχήν στις πρωτεύουσες των κρατών – μελών. Τότε βέβαια ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Συνολικά 18 χρόνια άσκησε καθήκοντα πρωθυπουργού και αναδείχθηκε ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της ΕΕ.

Η ΕΕ πρότζεκτ ειρήνης

Σήμερα η ευρωπαϊκή «μουσική» παίζεται αλλού, στις Βρυξέλλες, εκεί που καλώς εχόντων των πραγμάτων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα διαμορφώσει τη μελλοντική Ευρώπη από το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, ενός από τα πιο σημαντικά θεσμικά όργανα της ΕΕ, επικεφαλής 33.000 υπαλλήλων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διοικεί μόνο την ΕΕ, προτείνει νέους νόμους, ελέγχει την καλή εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου από τα κράτη – μέλη και την εκπροσωπεί διεθνώς. Για τις καλές του υπηρεσίες του θα παίρνει μηνιαίο μισθό ύψους 30.800 ευρώ. Διαθέτει όλα όσα προσόντα που χρειάζονται για να ασκήσει τα νέα του καθήκοντα και κυρίως ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Έζησε και μεγάλωσε σε μια μικρή χώρα ανάμεσα στο πολιτικό και πολιτιστικό πεδίο εντάσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας. Γι’ αυτό και η ειρήνη δεν είναι κάτι το αυτονόητο για τον ίδιο. «Η ΕΕ είναι πρωτίστως ένα μεγάλο πρότζεκτ ειρήνης, ένας πόλεμος δύο εβδομάδων είναι πιο ακριβός από έναν κοινοτικό προϋπολογισμό 10 χρόνων», συνηθίζει να λέει. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Γιούνκερ είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως της νεανικής, και η ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην ανάπτυξη.

Το γαϊτανάκι των άλλων υποψηφιοτήτων

Μετά την εκλογή του σήμερα το μεσημέρι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θεωρείται βεβαία, ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για τους επικεφαλής των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που θα απασχολήσει αύριο (16.07) το Συμβούλιο Κορυφής. Θα πρέπει να είναι από το δεξιό ή το αριστερό στρατόπεδο; Από τον ευρωπαϊκό βορρά ή το νότο; Θα πρέπει να είναι άνδρας ή γυναίκα; Αυτές είναι οι παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να επιτευχθεί ισορροπία. Για το αξίωμα της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, φαβορί για τη διαδοχή της άχρωμης Κάθριν Άστον, θεωρείται η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φρεντερίκα Μοργκερίνι, η οποία όμως δεν έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ως εναλλακτική συζητείται το όνομα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιτρόπου για τη διεθνή βοήθεια. Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ έχει πολλές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Χέρμαν βαν Ρομπέι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και εδώ υπάρχει το μειονέκτημα ότι προέρχεται από χώρα που δεν ανήκει στην ευρωζώνη.

Ως εναλλακτικές «παίζουν» ο νυν σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ και ο επίσης φιλελεύθερος ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Τέλος, πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο επικεφαλής του Eurogroup, ο σοσιαλδημοκράτης Γέρουν Ντάισελμπλουμ, αν και η θητεία του λήγει στα μέσα του 2015. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, του επιρρίπτουν ότι εκπροσωπεί πολύ τα συμφέροντα της χώρας του ως υπουργός Οικονομικών. Η σκέψη είναι να αντικατασταθεί με κάποιον που θα ασκεί μόνο τα καθήκοντα του επικεφαλής του Eurogroup. Ως πιθανός διάδοχός του φέρεται ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκουίντος, η υποψηφιότητά του οποίου στηρίζεται κυρίως από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

 

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ