Σήμερα η εκλογή Προέδρου της Κομισιόν

Σήμερα η εκλογή Προέδρου της Κομισιόν

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Με 480 και άνω ψήφους υπέρ θα εκλεγεί σήμερα στις 12:30 ώρα Στρασβούργου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, νέος Πρόεδρος της Κομισιόν για την επόμενη 5ετία.

Ο Γιούνκερ θα αναλάβει με το νέο έτος, ενώ τα ονόματα των επιτρόπων που θα τον περιστοιχίζουν θα ανακοινωθούν μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι 480 επί συνόλου 751 ευρωβουλευτών που θα στηρίξουν την τοποθέτηση Γιούνκερ προέρχονται από τον ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τους Φιλελεύθερους, ενώ θετική πρόθεση έχουν εκφράσει και ορισμένοι ευρωβουλευτές των πρασίνων. Η Αριστερά, οι υπόλοιποι πράσινοι, οι συντηρητικοί οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί, μαζί με τους λοιπούς μη εγγεγραμμένους ενδεχομένως να στηρίξουν τη συμβολική υποψηφιότητα των ευρωσκεπτικιστών ή το τίποτα.

Ο Γιούνκερ, μετά την εκλογή του, θα μεταβεί οδικώς στις Βρυξέλλες, αφού κάνει μία στάση στο Λουξεμβούργο, για να μετάσχει ως παρατηρητής στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλούν οι 28 για το μοίρασμα ορισμένων από τις υπόλοιπες θέσεις στην ΕΕ.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι κεντροευρωπαίος, προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα και είναι άντρας, σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο real.gr μας αφήνει να αναζητούμε: Μια γυναίκα, έναν σοσιαλιστή και κάποιον νοτιοευρωπαίο. Αν πιστέψουμε τον Γιούνκερ, ο σοσιαλιστής θα πάρει τη θέση του επιτρόπου των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

Ο Γιούνκερ κάνει αυτή τη δήλωση σαν να λέει πως θα αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη, αποσιωπώντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επίτροπος των οικονομικών είναι εποπτικά όργανα και η πολιτική χαράσσεται στο Συμβούλιο. Εξάλλου, σοσιαλιστής και Νότιος ήταν και ο Χ. Αλμούνια και πριν από αυτόν ο Πέντρο Σόλμπες – κάτι που δεν έκανε καμία διαφορά στις δύο διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος που πέρασε η Ελλάδα.

Ο Σοσιαλιστής

Κύκλοι των Βρυξελλών μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Σοσιαλιστής που έχει στο μυαλό του ο Γιούνκερ (και για αυτόν ουσιαστικά έχει γίνει παρασκηνιακή διαπραγμάτευση) είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του eurogroup είναι μάλιστα ο τύπος του διαλλακτικού σοσιαλιστή και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο εύκολα δηλώσεις για την απαράδεκτα υψηλή ανεργία και για τα απαράδεκτα υψηλά ελλείμματα.

Ο Ντάισελμπλουμ δεν θα ήθελε να μετακινηθεί από το eurogroup έτσι εύκολα: “Έχω δουλειά, μάλιστα έχω δύο δουλειές και μου αρέσουν, ευχαριστώ πολύ”, συνηθίζει να σχολιάζει. Όμως, οι 28 σκοπεύουν να συζητήσουν για το πόστο του και μάλιστα για το διορισμό κάποιου για αποκλειστική απασχόληση.

Ο Νότιος

Κάπου εκεί κολλάει και ο Νότιος που το Συμβούλιο αναζητά. Ο Λουίς Ντε Γκουίντος ήταν τα τελευταία χρόνια ο σκληροτράχηλος Ισπανός υπουργός Οικονομικών που πήρε τη χώρα με τις τράπεζες σε κατάρρευση, την έβαλε σε πρόγραμμα, την έβγαλε από το πρόγραμμα και σήμερα επιστρέφει πρόωρα τα κεφάλαια που δανείστηκε από τον ESM – απόδειξη ότι ξέρει αν μη τι άλλο να κάνει άριστη διαχείριση.

Ο Ντε Γκούιντος δεν ζήτησε τίποτα από τα γνωστά των Νοτίων, παράταση, αναδιάρθρωση κτλ κτλ, εφάρμοσε τη συνταγή του eurogroup και, παρά το πρόβλημα της ανεργίας που παραμένει, έσωσε την Ισπανία από τη χρεοωκοπία. Στους κύκλους των Βορείων λοιπόν ο ΝτεΓκουίντος είναι πετυχημένος δημοσιονομικά και αποτελεί καλό άλλοθι για την μόνιμης απασχόλησης προεδρία τους eurogroup. Εξάλλου, η Ισπανία είναι μεγάλη χώρα στην ΕΕ και η ρεάλ πολιτικ επιτάσσει πως πρέπει να πάρει αυτό που της αναλογεί: μια μεγάλη θέση.

Η Γυναίκα

Ο ίδιος ο Γιούνκερ ζήτησε από τους 28 να διορίσουν κατά προτεραιότητα γυναίκες επιτρόπους, κάτι που θα το ξέρουμε το Σεπτέμβρη. Όμως, ακόμα και στα κεντρικά πόστα κάποια πρέπει να διατηρήσει την άτυπη ποσόστωση που ήδη υπάρχει με την Κάθριν Άστον. Αν οι φήμες για αναβάθμιση επιβεβαιωθούν στο Συμβούλιο, η Δανέζα Πρωθυπουργός είναι το φαβορί για τη θέση του Χέρμαν Βαν Ρόμπεη και η πρόσφατη συνάντησή της με την Α. Μέρκελ το επισφράγισμα.

Η Χέλλε Τόρινγκ Σμιτ είναι μάλιστα και σοσιαλίστρια, οπότε ταιριάζει και με τις άλλες ισορροπίες στο Συμβούλιο. Η τάση όντως είναι η γυναίκα της υπόθεσης να πληροί και ένα δεύτερο κριτήριο, όπως άλλωστε και η Άστον που ήταν Σοσιαλίστρια, Γυναίκα και Αγγλίδα – υπάρχει, όμως και μια ακόμα λύση πέραν της Χέλλε που καλύπτει πολλά κριτήρια ταυτόχρονα: Η Ιταλίδα (άρα Νότια) Σοσιαλίστρια υπουργός εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι μπορεί να εκτοπίσει τη Χέλλε Τόρινγκ Σμιτ και να οδηγήσει του εταίρους σε άλλη λύση για το Συμβούλιο – ίσως κοιτώντας πάλι προς κάποιον άλλο Σκανδιναβό.

Οι επίτροποι

Για τη θέση της Άστον, πέραν της Μογκερίνι, ακούγεται ακόμα το όνομα του Πολωνού Σικόρσκι, αλλά και του Σουηδού Κάρλ Μπίλντ και πολλών άλλων. Η τελική επιλογή έχει σαφώς να κάνει και με την υπόλοιπη κατανομή στο κολέγιο των επιτρόπων.

Εκεί οι Βρετανοί απαιτούν το χαρτοφυλάκιο Μπαρνιέ για την εσωτερική αγορά και τις τράπεζες, οι Γερμανοί θέλουν να κρατήσουν την ενέργεια και ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Κατάινεν, αφού θα περάσει ένα εξάμηνο στη θέση του Ρεν, μπορεί να αρκεστεί σε μια θέση αντιπροέδρου και το χαρτοφυλάκιο των εσωτερικών, που περιλαμβάνει και τη μετανάστευση.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ