Κλειστό το αεροδρόμιο της Τρίπολης στη Λιβύη

Κλειστό το αεροδρόμιο της Τρίπολης στη Λιβύη

Περίπου δέκα αεροπλάνα των κρατικών λιβυκών αερογραμμών Afriqiyah Airways και Libyan Airlines καταστράφηκαν από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ανέφερε σήμερα ένας υπεύθυνος της ασφάλειας του αεροδρομίου.

“Τουλάχιστον δέκα αεροπλάνα χτυπήθηκαν από σφαίρες. Τα περισσότερα χρειάζονται συντήρηση, καθώς δεν μπορούν πλέον να πετάξουν”, είπε ο Αλ Τζιλάνι αλ Ντάχες, ο “διευθυντής των δυνάμεων ασφαλείας του αεροδρομίου της Τρίπολης”. Η δύναμη αυτή αποτελείται κυρίως από πρώην αντάρτες του Ζέντεν, μιας πόλης που απέχει 170 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων έχουν πλήξει πολλά αεροσκάφη. Στο πάρκινγκ του αεροδρομίου, όπου έπεσαν πολλές ρουκέτες, υπάρχουν καμένα αυτοκίνητα.

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης έκλεισε την Κυριακή για τρεις ημέρες, λόγω των συγκρούσεων που ξέσπασαν όταν ομάδες ισλαμιστών επιτέθηκαν για να εκδιώξουν τους πρώην αντάρτες του Ζεντέν, οι οποίοι όμως τους απώθησαν.

Σήμερα αναβλήθηκαν και όλες οι πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μιζουράτα, για “τεχνικούς λόγους”, όπως ανέφεραν πηγές της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. “Το κέντρο διοίκησης όλης της δυτικής Λιβύης βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Αφού έκλεισε αυτό, το αεροδρόμιο της Μιζουράτα αναγκάζεται επίσης να κλείσει”, εξήγησε η πηγή αυτή.

“Η Λιβύη είναι σχεδόν απομονωμένη” από τον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθεσε η ίδια πηγή τονίζοντας ότι το κλείσιμο του αεροδρομίου της Τρίπολης μπορεί να παραταθεί.

Πλέον στη χώρα λειτουργούν μόνο δύο αεροδρόμια, αυτά των πόλεων Αλ Μπάιντα και Τομπρούκ, στα ανατολικά. Οι ξένοι υπήκοοι όμως δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε πτήσεις για τις ανατολικές επαρχίες της Λιβύης. Η απαγόρευση αυτή επιβλήθηκε από την κυβέρνηση μετά τις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που ξεκίνησε ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ στις 16 Μαΐου. Σχεδόν καθημερινά οι δυνάμεις του Χάφταρ συγκρούονται με τις ομάδες των ένοπλων ισλαμιστών ιδίως στην περιοχή της Βεγγάζης, το αεροδρόμιο της οποίας έχει επίσης κλείσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ