“Το Ιράκ θα βυθιστεί στο χάος αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση”

“Το Ιράκ θα βυθιστεί στο χάος αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση”

Ιρακινοί στρατιώτες με τη στήριξη σιιτών ανταρτών μάχονταν το Σάββατο εναντίον σουνιτών ανταρτών για τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης βορειοανατολικά της Βαγδάτης, την ώρα που ένας απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούσε ότι θα επέλθει χάος στη χώρα εάν οι βουλευτές δεν προχωρήσουν την Κυριακή στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πηγές από το νοσοκομείο και το νεκροτομείο της πόλης Μπακούμπα δήλωσαν ότι είχαν λάβει τα πτώματα 15 σιιτών μαχητών, τα οποία μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις μετά από τις μάχες που είχαν ξεσπάσει το πρωί του Σαββάτου.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας αυτής ανέφερε ότι 24 «τρομοκράτες» είχαν σκοτωθεί. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, 7 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο που πετούσε από πάνω τους άνοιξε πυρ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, προειδοποίησε πως είναι πιθανό η χώρα να βυθιστεί στο χάος εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης κατά τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Ο ίδιος προέτρεψε επίσης τους βουλευτές να παρευρεθούν στη συνεδρίαση, αφού κατά την πρώτη σύνοδο λιγότεροι από το ένα τρίτο των μελών του κοινοβουλίου έδωσαν το παρόν.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν, κατά την οποία συζήτησαν για την άμεση ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης και την ειρηνική επίλυση των εδαφικών διαφορών, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκό Οίκος.

Με την πολιτική σκηνή στη Βαγδάτη να έχει παραλύσει και τον Νούρι αλ-Μαλίκι να παραμένει στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού, οι μάχες σε ολόκληρη τη χώρα μαίνονται. Το Σάββατο, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 30, μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε ένα κουρδικό σημείο ελέγχου στην επαρχεία Κιρκούκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ