FAZ: ΗΠΑ-Γερμανία στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου

FAZ: ΗΠΑ-Γερμανία στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου

Ο γερμανικός Τύπος θεωρεί ότι η απόφαση για την απέλαση του επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία αποτελεί πραγματικό ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους και επαινεί την απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στην “αλαζονική στάση” των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απέλαση του επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών στη Γερμανία και η σύλληψη δύο Γερμανών πολιτών, διπλών πρακτόρων, μέσα σε λίγες ημέρες, καταλαμβάνουν τις πρώτες σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.

“Πρόκειται για ένα ρήγμα στην ιστορία των αμερικανο-γερμανικών σχέσεων”, γράφει στην πρώτη της σελίδα η Suddeutsche Zeitung, η οποία κάνει λόγο “για άνευ προηγουμένου πράξη διαμαρτυρίας κατά της αμερικανικής αλαζονείας”.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, “Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε κάνει ένα πρώτο βήμα αυτονομίας απέναντι στον μεγάλο σύμμαχο εδώ και δώδεκα χρόνια λέγοντας όχι στον πόλεμο στο Ιράκ. Τώρα γίνεται το δεύτερο βήμα”, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

“Μέχρι σήμερα, οι Γερμανοί είχαν αντιδράσει εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τον αποτροπιασμό τους για τις πρακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Με την απέλαση του αρχηγού των πρακτόρων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει για πρώτη φορά τους Αμερικανούς υπό πίεση. Ας ελπίσουμε ότι ο Ομπάμα και οι άνθρωποί του θα καταλάβουν τώρα ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στη Γερμανία”, γράφει η SZ.

“ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται στα πρόθυρα διπλωματικού πολέμου”, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.” Αποτελεί χάσιμο ενέργειας την ώρα που Βερολίνο και Ουάσινγκτον είναι ήδη πολύ απασχολημένα με τις υπάρχουσες συρράξεις στον κόσμο. Ένας καβγάς ανάμεσα στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί παρά να χαροποιήσει τους εχθρούς της Δύσης”, γράφει η εφημερίδα, επαινώντας, πάντως, μαζί με τον υπόλοιπο γερμανικό Τύπο τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου: “Η Μέρκελ δεν είναι το κανίς του Ομπάμα. Το μήνυμα που τού έστειλε ήταν σαφές και αναγκαίο”.

Σύμφωνα με τη Bild, οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις έχουν φθάσει στο ναδίρ, εξαιτίας των “προσβολών, των επιθέσεων και των αθετημένων σχέσεων” των ΗΠΑ. “Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει! Ο Μπαράκ Ομπάμα οφείλει να αποκαταστήσει τη σχέση με τον κοντινότερο δυτικό του σύμμαχο. Όσο είναι ακόμα καιρός”.

Η Tagesspiegel, που τηρεί κάποιες αποστάσεις, θεωρεί ότι η απέλαση του Αμερικανού αξιωματούχου εντάσσεται “στο διπλωματικό θέατρο”. “Είναι παραδεκτό από όλους ότι αποτελεί μέρος του παιχνιδιού”, γράφει η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο “Απέλαση, σύμφωνα με τους κανόνες”. “Και επιτέλους , πρέπει να το πούμε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι έμαθε τους κανόνες”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, στο μεταξύ, να μην προχωρήσουν σε αντίμετρο (θα μπορούσαν λόγου χάρη να δώσουν ορισμένες πληροφορίες για την γερμανική βιομηχανική κατασκοπεία στις ΗΠΑ) και αυτό θα αποτελεί ένδειξη ότι στον Λευκό Οίκο κατάλαβαν καλά πόσο έχει τραυματιστεί η γερμανική ψυχή”, γράφει η Tagesspiegel.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ