Κύπρος: Ισλαμικό ομόλογο με στόχο τις επενδύσεις

Κύπρος: Ισλαμικό ομόλογο με στόχο τις επενδύσεις

Την έκδοση ισλαμικού ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ισλαμικών επενδυτικών ταμείων, πρότεινε ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης.

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, να μελετήσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο έκδοσης ισλαμικού ομολόγου (σιουκούκ), στο πρότυπο της Βρετανίας, η οποία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που προέβη σε δανεισμό, εκδίδοντας 5ετές ισλαμικό ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο σχεδιάζει να πράξει και το Λουξεμβούργο.

Ποσό 100 εκατ. ευρώ θα ήταν αρκετό και θα μπορούσε να προσελκύσει ισλαμικά ταμεία, είπε ο κ. Γρηγοριάδης και επεσήμανε πως η Κύπρος θα μπορούσε να εισέλθει στην αγορά των ισλαμικών επενδυτικών ταμείων, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων ανέρχονται σε $2 τρισεκατομμύρια (1,47 δισ. ευρώ ), τονίζοντας δε ότι η αξία των ισλαμικών επενδυτικών ταμείων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5%.

Σιουκούκ ονομάζονται στα αραβικά χρηματοοικονομικοί τίτλοι και ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για την περιγραφή ομολόγων. Δεδομένου ότι οι τίτλοι σταθερής απόδοσης και οι τοκοφόρες ομολογίες δεν επιτρέπονται στο Ισλάμ τα αξιόγραφα σιουκούκ δομούνται, ώστε να είναι σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο και τις επενδυτικές του αρχές, οι οποίες απαγορεύουν την επιβολή ή την είσπραξη τόκων.

Τα συγκεκριμένα αξιόγραφα αξιολογούνται και κατατάσσονται για επενδυτικούς σκοπούς βάσεις της εμπορευσιμότητας που διαθέτουν, ή μη, στις δευτερογενείς αγορές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ