ΤEΞΑΣ- Τα παιδιά μετανάστες απειλούν την εθνική ασφάλεια

ΤEΞΑΣ- Τα παιδιά μετανάστες απειλούν την εθνική ασφάλεια

 

Η «ανθρωπιστική κρίση» που έχει προκληθεί από τη μαζική εισροή στις ΗΠΑ παιδιών μεταναστών χωρίς χαρτιά μέσω των συνόρων με το Μεξικό απειλεί την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι.

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται καθημερινά» και η οποία αποτελεί επίσης «μια κρίση για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Πέρι στη διάρκεια μιας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εσωτερική ασφάλεια στο Τέξας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

«Η καλύτερη απόφαση είναι κατά τη γνώμη μου να απελαύνονται αμέσως» τα παιδιά αυτά, που φτάνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 52.000 ανήλικοι μετανάστες έχουν φτάσει ασυνόδευτοι στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο, οι μικρότεροι από τους οποίους είναι μόλις 3 ή 4 ετών, με την ελπίδα φτάνοντας στη χώρα να λάβουν άδεια παραμονής. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος απ’ ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Τέξας, γνωστού για την επικριτική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, «όσοι πιστεύουν ότι το να τους επιτρέψουν να παραμείνουν εδώ είναι πιο ανθρώπινο, κάνουν λάθος (. . .) το μόνο που θα κάνει είναι να ενθαρρύνει την επόμενη ομάδα να ξεκινήσει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι».

«Όσοι φτάνουν (παράνομα) θα πρέπει να απελαύνονται ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσει κανείς τη ζωή του», συνέχισε ο Πέρι.

Εξάλλου ο κυβερνήτης του Τέξας επεσήμανε τον κίνδυνο αυτά τα παιδιά να είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών: «Ενημερωθήκαμε για ένα κρούσμα γρίπης τύπου H1N1», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης προειδοποίησε κατά της διείσδυσης στις ΗΠΑ μελών καρτέλ ναρκωτικών. «Η εισροή (ανηλίκων που δεν συνοδεύονται) έχει ασκήσει πίεση στους συνοριοφύλακες», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα είναι λιγότερο ασφαλή από ποτέ».

«Γνωρίζουμε ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν ήδη εκμεταλλευτεί την κατάσταση», είπε ο Πέρι.

Ο ίδιος ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «επιτέλους» να «ασφαλίσει τα σύνορα» αναπτύσσοντας «όλο το διαθέσιμο προσωπικό» και χρησιμοποιώντας «τις υπάρχουσες τεχνολογίες, περιλαμβανομένων των τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η εισροή των παιδιών μεταναστών που εισέρχονται χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με την προοπτική της μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού την οποία επιθυμεί να κάνει ο Ομπάμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρίως να μπορούν να λαμβάνουν πιο εύκολα την αμερικανική υπηκοότητα τα παιδιά που εισέρχονται στη χώρα ασυνόδευτα και χωρίς χαρτιά, αλλά και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα με το Μεξικό.

Το νομοσχέδιο όμως βρίσκεται σε αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ ο πρόεδρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πλέον θα δράσει βάσει διαταγμάτων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ