Γκάμπριελ: Δεν “επιτίθεμαι” στο σύμφωνο σταθερότητας αλλά…

Γκάμπριελ: Δεν “επιτίθεμαι” στο σύμφωνο σταθερότητας αλλά…

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει σε καμιά περίπτωση “να επιτεθεί στο σύμφωνο σταθερότητας”, αλλά προτείνει μια σχεδίαση η οποία θα μπορούσε να άρει για ορισμένες χώρες το εμπόδιο της συγχρηματοδότησης.

“Ουδείς θέλει να επιτεθεί στο σύμφωνο, ούτε και να το αναπροσδιορίσει με δημιουργικό τρόπο”, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός, δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ.

Όταν επισκέφθηκε τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ο Γκάμπριελ έδωσε τροφή στους οπαδούς μιας χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων δηλώνοντας ότι πρέπει να δοθεί “χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις”. Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν θετικά δεκτές στο Παρίσι και τη Ρώμη, που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι Γερμανοί ηγέτες δεν σταμάτησαν έκτοτε να διορθώνουν και να υπογραμμίζουν την προσήλωσή τους στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό θέτει στο 3% το όριο του δημοσίου ελλείμματος έναντι του ΑΕΠ για τις χώρες της ευρωζώνης.

Όμως “στους κόλπους του συμφώνου, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να εξασφαλισθεί μια ορισμένη ευελιξία”, δήλωσε σήμερα ο Γκάμπριελ.

Επικαλούμενος την περίπτωση της Ιταλίας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αρθεί η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης, βάσει της οποίας οι χώρες που θέλουν να επωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία για συγκεκριμένα προγράμματα είναι υποχρεωμένες να βάζουν στο τραπέζι το ίδιο ποσό. Ο μηχανισμός αυτός συνιστά τροχοπέδη της βοήθειας για πολλές χώρες.

“Αν το ιταλικό κράτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε 15 δισεκ. ευρώ των ευρωπαϊκών ταμείων επειδή δεν μπορεί να συνεισφέρει αντίστοιχη χρηματοδότηση χωρίς να κινδυνεύσει να υπερβεί τα κριτήρια του ελλείμματος, γιατί να μην είναι δυνατό να καταβάλλεται αυτό το ποσό και να αρθείη υποχρέωση της συγχρηματοδότησης;”, εξήγησε ο Γκάμπριελ.

Η συζήτηση αυτή για το σύμφωνο σταθερότητας πρόκειται να είναι στο μενού της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών σήμερα και αύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο “αντάρτης” υπουργός της Γερμανίας

Ώρα για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας;

Η Μέρκελ επιμένει στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ