Ιράκ-Πάνω από οι 1.000 οι νεκροί τον Ιούνιο

Ιράκ-Πάνω από οι 1.000 οι νεκροί τον Ιούνιο

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν ισάριθμοι έχουν τραυματιστεί στις μάχες και σε άλλες βιαιότητες στο Ιράκ μέσα στον Ιούνιο, καθώς οι σουνίτες αντάρτες συνεχίζουν να σαρώνουν περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνεται ένας αριθμός προσώπων που έπεσαν θύματα συνοπτικών εκτελέσεων από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) αλλά και κρατούμενοι οι οποίοι έπεσαν νεκροί από μέλη των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων που υποχωρούσαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουλάχιστον 757 άμαχοι σκοτώθηκαν και 599 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Νινευή, Ντιγιάλα και Σαλαχεντίν από την 5η ως την 22η Ιουνίου, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο αριθμός αυτός -ο οποίος πρέπει να θεωρείται μάλλον ως ο ελάχιστος- συμπεριλαμβάνει έναν αριθμό επαληθευμένων εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και εξωδικαστικών δολοφονιών, πολιτών, αστυνομικών, στρατιωτικών εκτός μάχης», τόνισε ο Κόλβιλ. Άλλοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του πυροβολικού ή από διασταυρούμενα πυρά.

Άλλοι τουλάχιστον 318 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 590 τραυματίστηκαν την ίδια χρονική περίοδο στη Βαγδάτη και σε περιοχές στο νότιο Ιράκ, ανέφερε ο ίδιος.

Στο μεταξύ απαγωγές συνεχίζονται να καταγράφονται σε περιοχές στο βόρειο Ιράκ και στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν απαχθεί είναι 48 Τούρκοι, που βρίσκονταν στο προξενείο της χώρας τους στη Μοσούλη όταν το ΙΚΙΛ κατέλαβε την πόλη, καθώς και 40 Ινδοί, οι οποίοι εργάζονται για μια ιρακινή κατασκευαστική εταιρεία.Το ΙΚΙΛ έχει διανείμει δεκάδες βίντεο στα οποία καταγράφονται απάνθρωπη μεταχείριση· αποκεφαλισμοί· εκτελέσεις στρατιωτικών εκτός μάχης, αστυνομικών και ανθρώπων οι οποίοι στοχοθετήθηκαν λόγω της θρησκείας ή της εθνοτικής τους ταυτότητας, όπως οι σιίτες και μειονοτικοί όπως οι Τουρκομάνοι, οι Σαμπάκ, οι Χριστιανοί και οι Γεζίντι, ανέφερε ο Κόλβιλ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δυνάμεις του ΙΚΙΛ και δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με αυτό είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, εκτελώντας πολλούς άμαχους.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία θα συγκεντρωθούν όπως συγκεντρώνονται εδώ και χρόνια τώρα στη Συρία σε βάρος οποιουδήποτε διαπράττει εγκλήματα, και ευελπίστως μια μέρα κάποιοι θα λογοδοτήσουν γι’ αυτά, αλλά με οργανώσεις όπως το ΙΚΙΛ, προφανώς αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο», τόνισε ο Κόλβιλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ