Αποφασισμένος για όλα ο Κάμερον

Αποφασισμένος για όλα ο Κάμερον

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι έτοιμος να αναγκάσει τους ομολόγους του των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίσουν με ψηφοφορία για τον μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον επιμένουν να επιβάλουν τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του περιβάλλοντός του.

Ο Κάμερον, που θεωρεί τον πρώην Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου φεντεραλιστή και όχι ικανό να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες για την Ευρώπη, έχει προειδοποιήσει ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εμποδίσει την εκλογή του.

Η υποψηφιότητα του Γιούνκερ πάντως, εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) από το οποίο προέρχεται, θα στηριχθεί και από τους εννέα Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες χωρών της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά από μια άτυπη σύνοδο που είχε μαζί τους στο Παρίσι. Ο Γιούνκερ χαίρει της εμπιστοσύνης και πολλών συντηρητικών ηγετών, αρχής γενομένης από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Για να εξασφαλίσει την εκλογή του ο Γιούνκερ χρειάζεται τη στήριξη της πλειοψηφίας των 28 ηγετών καθώς και να συγκεντρώσει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η σύνοδος κορυφής στην οποία θα αποφασιστεί ποιος θα αντικαταστήσει τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όμως ο Κάμερον θέλει να αναβληθεί αυτή η απόφαση μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος υποψήφιος για τη θέση.

Εάν ωστόσο οι άλλοι ηγέτες αρνηθούν να εξετάσουν την πιθανότητα να αναζητήσουν κάποιον άλλον υποψήφιο, τότε ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα απαιτήσει να γίνει ψηφοφορία, όπως ανέφερε μια πηγή του περιβάλλοντός του.

Μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεγαν μόνοι τους τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση όμως τους νέους κανονισμούς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις οποίες πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το ΕΛΚ χωρίς πάντως να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο Σώμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ