Φονικές πλημμύρες στη Βουλγαρία

Φονικές πλημμύρες στη Βουλγαρία

Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη βορειοανατολική Βουλγαρία, χθες το βράδυ, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών ατόμων στη Βάρνα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προάστιο Ασπαρούχοβο της Βάρνας, όπου υπάρχουν πολλά αυθαίρετα κτίσματα και ζουν και πολλοί Ρομά, κατακλύστηκε από θολούς χείμαρρους, έπειτα από αιφνίδια νεροποντή, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών μέσων της Βουλγαρίας παρουσιάζουν εικόνες βιβλικής καταστροφής από την περιοχή, με ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένα και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, σπασμένους στύλους ηλεκτροδότησης, κ.ά.

Χρειάστηκαν μόλις 10-15 λεπτά, για να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του ο βιβλικός κατακλυσμός στο Ασπαρούχοβο, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έδιναν μάχη όλη τη νύχτα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των αιφνίδιων πλημμυρών.

Ένα από τα θύματα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Τσβελτίν Γιόβτσεφ, πνίγηκε στην πόλη Ντόμπριτς, ενώ πραγματοποιήθηκε και μερική εκκένωση χωριών στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας Βελίκο Τίρνοβο, της πόλης Γκάμπροβο και άλλων πόλεων της βόρειας Βουλγαρίας, όπου σημειώθηκαν πρόσφατα οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να υπερχειλίσουν διάφορα ποτάμια, όπως η Γιάντρα και η Μπελίτσα.

Οι βροχές θα συνεχιστούν και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ενώ στις τελευταίες ημέρες πολλά σημεία της βόρειας, κατά κύριο λόγο, Βουλγαρίας “χτυπήθηκαν”, επίσης, από χαλάζι.

Για “τεράστια τραγωδία” έκανε λόγο ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος έφτασε, νωρίς σήμερα το πρωί, στη Βάρνα.

Σύμφωνα με τον κ. Ορεσάρσκι, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν αμέσως μόλις έλαβαν το σήμα για την καταστροφική πλημμύρα στο Ασπαρούχοβο.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι, όσοι επλήγησαν από τη θεομηνία, θα έχουν κάθε υποστήριξη εκ μέρους της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των υλικών ζημιών.

Μέσα στο προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, το προσεχές φθινόπωρο, οι τραγικές εξελίξεις στη Βάρνα έγιναν αφορμή για ανταλλαγή φραστικών πυρών.

“Η Πολιτεία ήταν ανύπαρκτη” κατά τις πρώτες ώρες των πλημμυρών, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο δήμαρχος Βάρνας Ιβάν Πορτνίχ (εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του GERB).

“Δεν ήταν ανύπαρκτη η Πολιτεία, αλλά ο δήμαρχος της Βάρνας στην οργάνωση των ενεργειών διάσωσης, εκκένωσης και αποκατάστασης των ζημιών στο Ασπαρούχοβο” απάντησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών.

Ημέρα πένθους κήρυξαν, σήμερα, οι τοπικές αρχές της Βάρνας.

Διαβάστε επίσης:

Φάρσα το χωριό “ομοφυλοφίλων”

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ-Ολάντ για την Ουκρανία

Θρίλερ στην Στοκχόλμη με άνδρα ζωσμένο με εκρηκτικά

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ