Η τελετή ενθρόνισης του Φελίπε Στ’

Η τελετή ενθρόνισης του Φελίπε Στ’Άρχισε η τελετή ενθρόνισης του νέου βασιλιά της Ισπανίας, Φελίπε Στ’ στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελετή θα είναι λιτή και θα τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Η τελετή θα έχει περισσότερο τη μορφή της διακήρυξης παρά της στέψης. Θα είναι η πρώτη βασιλική διαδοχή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία.

Ο νέος βασιλιάς θα ανακηρυχθεί όταν υποσχεθεί ότι θα τηρεί το σύνταγμα και στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία στο Κοινοβούλιο.

Ο Φελίπε Στ’ και η σύζυγός του Λετίσια θα περιηγηθούν στους δρόμους της Μαδρίτης προτού εμφανιστούν στο μπαλκόνι των Ανακτόρων για να χαιρετίσουν το πλήθος.

Βασιλιάς Φίλιππος Στ’ αποκαλείται από τα μεσάνυχτα ο γιος του Χουάν Κάρλος, ο οποίος υπέγραψε τον νόμο της παραίτησής του σε τελετή στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, ενώ έχουν επιστρατευτεί 120 ελεύθεροι σκοπευτές και 6.700 αστυνομικοί που θα πραγματοποιούν περιπολίες σε όλη την πρωτεύουσα, με την προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας να είναι στραμμένη στο κοινοβούλιο και στο Παλάτι.

Ο απερχόμενος βασιλιάς Χουάν Κάρλος παρέδωσε στον γιο του την πορφυρή τελετουργική ταινία του αρχιστρατήγου, του ανώτατου αξιωματούχου του ισπανικού στρατεύματος σε τελετή στη βασιλική κατοικία, το ανάκτορο Ζαρζουέλα στα περίχωρα της Μαδρίτης.

Στη συνέχεια, ο βασιλιάς Φίλιππος, η σύζυγός του και νέα βασίλισσα Λετίθια, καθώς και οι κόρες τους Λεονόρ και Σοφία αναμένεται να μεταβούν στο Κογκρέσο, όπου θα εισέλθουν από την Πύλη των Λεόντων. Στο εσωτερικό του κτιρίου έχει οικοδομηθεί ειδική εξέδρα σκεπασμένη με κόκκινα υφάσματα.

Εκεί, ο 46χρονος βασιλιάς θα ορκιστεί «να εκτελεί με αφοσίωση τα καθήκοντά του, να προστατεύει το σύνταγμα και τους νόμους και να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας και των αυτόνομων περιοχών της», παρουσία εκατοντάδων Ισπανών βουλευτών και γερουσιαστών.

Ο ίδιος ο Χουάν Κάρλος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή έτσι ώστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων να βρεθεί μόνο ο νέος βασιλιάς.Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ