Αύξηση της ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία

Αύξηση της ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία

Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών άσκησης βίας με ξενοφοβικά κίνητρα καταγράφεται στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, διαπιστώνει επίσης ραγδαία ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (Bundeserfassungsschutz), που παρουσίασε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, την περασμένη χρονιά σημειώθηκε αύξηση των ξενοφοβικών κρουσμάτων βίας της τάξεως του 20,4% (473 από 393 το 2012) σε σχέση με το 2012.

Αύξηση των κρουσμάτων βίας, και μάλιστα σε ποσοστό 26,7%, (1.100 επιθέσεις) καταγράφεται επίσης και στον ακροαριστερό χώρο, ενώ, σύμφωνα με την dw.de, στο σημείο αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ένας στους δύο ακροδεξιούς που ζουν στη Γερμανία παρουσιάζει χαρακτηριστικά βίαιης συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τον ντε Μεζιέρ, η αύξηση των κρουσμάτων βίας «συνιστά φαινόμενο που η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί».

Αύξηση του αριθμού των οπαδών του ριζοσπαστικού Ισλάμ

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο ισλαμισμός συνιστά ακόμη την μεγαλύτερη απειλή.

Στην έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού υπογραμμίζεται ότι σημειώνεται αλματώδης αύξηση του αριθμού των οπαδών του ριζο��παστικού Ισλάμ. Γίνεται λόγος για περίπου 43 χιλιάδες ακραίους ισλαμιστές στη Γερμανία. Η αύξηση των οπαδών του ακραίου Ισλάμ κατά 600 σε σχέση με το 2012 αποδίδεται στην ενίσχυση των Σαλαφιστών.

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποίησε για τον κίνδυνο που προέρχεται από τους «Foreign Fighters», οι οποίοι με ορμητήριο τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης μεταβαίνουν στη Συρία για να συμμετάσχουν στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην χώρα. Ο αριθμός των ευρωπαίων ισλαμιστών μαχητών ανέρχεται στις 2.000. Από αυτούς, περίπου 300 προέρχονται από τη Γερμανία.

«Pαγδαία ριζοσπαστικοποίηση»

Ο ντε Μεζιέρ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή, κάνοντας λόγο για «ραγδαία ριζοσπαστικοποίηση» των ακραίων του Ισλάμ. Πρόκειται για μια διαδικασία με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης συλλογικοτήτων και οργανώσεων με ισλαμιστικές επιδιώξεις. Ο ντε Μεζιέρ εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά την πρόταση για απαγόρευση της επιστροφής των ακραίων ισλαμιστών στη Γερμανία από τις χώρες της Εγγύς Ανατολής όπου μάχονται. Όπως υπογράμμισε, πολλοί από αυτούς είναι Γερμανοί πολίτες και δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ