Κερδίζει έδαφος ο Γιούνκερ

Κερδίζει έδαφος ο Γιούνκερ

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Αποχαιρετιστήριο δώρο τρεις μισθούς έκανε από ότι φαίνεται ο πρόεδρος Μπαρόζο στο μετακλητό προσωπικό της Κομισιόν, καθώς παρατείνει με εγκύκλιο την πενταετή θητεία του προσωπικού ορισμένου χρόνου ως τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, καθώς η μάχη για τον διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει απροσδιόριστη διάρκεια, οι υπηρεσίες καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση για να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα τρέχοντα ως και το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015.

Το προσωπικό που αφορά η εγκύκλιος απασχολείται στα λεγόμενα «καμπινέ» των επιτρόπων, η ίδια αρχή ισχύει όμως και για τους ίδιους τους επιτρόπους. Η πηγή που πληροφόρησε το Real.gr μάλιστα εξηγεί πως οι τρεις μισθοί θα καταβληθούν ακόμα και αν το ματς δεν πάει στην παράταση και τα κράτη μέλη τα βρουν με το κοινοβούλιο για τον διάδοχο του Μπαρόζο.

Αυτός δε, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, υποστηρίζει η ίδια πηγή (που ουδεμία σχέση έχει με το ΕΛΚ) θα είναι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Οι πολιτικές παρατάξεις έχουν εγκλωβιστεί στη ρητορική περί θεσμικής εκτροπής τόσο πολύ που θεωρείται δεδομένο πως θα υπερψηφίσουν τον Γιούνκερ στην ολομέλεια, όποια και αν είναι η πραγματική του οικονομική και πολιτική ατζέντα, μόνο και μόνο για να «κερδίσουν τη μάχη με τις κυβερνήσεις».

Την ίδια πληροφορία φαίνεται πως διαθέτει και ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς, που από ότι φαίνεται επιδιώκει ήδη να επανέλθει στη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών. Η κίνηση αυτή προμηνύει ότι ο υποψήφιος των σοσιαλιστών έχει αντιληφθεί πως στο τέλος θα βρεθεί χωρίς καμία θεσμική καρέκλα, οπότε προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί και να διατηρήσει δυνάμεις για κάποια μελλοντική μάχη.

Στους κύκλους όμως των σοσιαλιστών η γκρίνια έχει ήδη αρχίσει. Στην εκκίνηση της εκστρατείας η παράταξη ήταν μπροστά από το ΕΛΚ, έστω και οριακά, στην κάλπη όμως απογοήτευσε, πέφτοντας αρκετά χαμηλότερα από τον πήχη των 200 εδρών, μόλις στις 191. Τα αποτελέσματα τυγχάνουν μάλιστα διαφορετικής ανάγνωσης από το επιτελείο Σουλτς και την ομάδα των σοσιαλιστών, σε σχέση με το ότι καταλαβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στο ΕΣΚ κερδίζει έδαφος η άποψη πως οι απώλειες οφείλονται στη συνεργασία με τους χριστιανοδημοκράτες και γενικώς όσους βρίσκονται δεξιότερα του ΕΣΚ. Εκτιμούν λοιπόν πως η πραγματική λύση βρίσκεται στα αριστερά της παράταξης και ζητούν συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και την GUE.

Κύκλοι του ΕΣΚ θεωρούν ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνει κρούση και στον Σύριζα στην Ελλάδα, που όπως λένε «συγγενεύει με τις ιδέες του ΕΣΚ». Μια τέτοια κίνηση θα έδινε μπόλικο αέρα στα πανιά των σοσιαλιστικών κομμάτων στην ΕΕ που με την εξαίρεση των Ιταλών δεν είδαν με μεγάλη ευχαρίστηση το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο χρόνος και η αφορμή είναι ακόμα αντικείμενο συζήτησης και σύγκρουσης με τον Σουλτς και την ομάδα του.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ