Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν καταγγέλλει πακιστανική οργάνωση

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν καταγγέλλει πακιστανική οργάνωση

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε χθες ότι η υπηρεσία πληροφοριών ενός ξένου κράτους, το οποίο δεν κατονόμασε, καθώς και η οργάνωση Λασκάρ ε Τάιμπα («Ο στρατός των ενάρετων»), η οποία εδρεύει στο Πακιστάν, ενέχονται στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψηφίου προέδρου της χώρας, Αμπντουλά Αμπντουλά.

Ο Αμπντουλά, ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία του Αφγανιστάν, γλίτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του την Παρασκευή, όταν εξερράγησαν δύο βόμβες έξω από ένα ξενοδοχείο όπου μόλις είχε εκφωνήσει ομιλία στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης. Οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 40. Δεν έχει αναληφθεί ως τώρα η ευθύνη για την επίθεση εναντίον του άλλοτε συνεργάτη του πολέμαρχου, Αχμάντ Σαχ Μασούντ, ιστορικού αντιπάλου των Ταλιμπάν, και αργότερα υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν.

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι μια υπηρεσία πληροφοριών μιας ξένης χώρας και η Λασκάρ ε Τάιμπα ενέχονται» στην επίθεση, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του απερχόμενου προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας στο προεδρικό μέγαρο χθες.

«Οι τρομοκράτες της οργάνωσης αυτής επιδιώκουν να εμποδίσουν την διεξαγωγή των αφγανικών προεδρικών εκλογών», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν συνήθως αναφέρεται σε ξένες δυνάμεις χωρίς να τις κατονομάζει όταν θέλει να καταγγείλει τον ρόλο του Πακιστάν σε κάποια επίθεση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Καμπούλ έχει κατηγορήσει σε πολλές περιπτώσεις την πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν, την ISI, ότι ενορχηστρώνει επιθέσεις στη χώρα, όπως εκείνη στο ξενοδοχείο Σερίνα της Καμπούλ τον Μάρτιο, όταν οι δράστες είχαν ανοίξει πυρ και σκοτώσει εννέα ανθρώπους, ανάμεσά τους και ξένους υπηκόους.

Η Λασκάρ ε Τάιμπα έχει ιδρυθεί από τον Χάφεζ Σαΐντ, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επικηρύξει για 10 εκατ. δολάρια. Η οργάνωση, που έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις εναντίον στόχων ινδικών συμφερόντων στο Αφγανιστάν, θεωρείται επίσης ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση στο Μουμπάι το 2008, όταν είχαν βρει το θάνατο 166 άνθρωποι.

Τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας εντείνονται. Ο Αμπντουλά θα αντιμετωπίσει τον β΄ γύρο τον Ασράφ Γάνι, πρώην οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στον πρώτο γύρο ο Αμπντουλά είχε συγκεντρώσει το 45% των ψήφων και ο Γάνι το 31,6%.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Προβάδισμα για το κόμμα του Θάτσι στο Κόσοβο

Δώδεκα οι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο του Καράτσι

Δύο νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στην Νιγηρία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ