• Υπέρ του Γιούνκερ οι Γερμανοί

  12:18 μμ, Παρασκευή 06 Ιουν 2014 12:18 μμ, Παρασκευή 06 Ιουν 2014

  Υπέρ του Γιούνκερ οι Γερμανοί

  Η πλειονότητα των Γερμανών πιστεύει ότι η εκλογή του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα πρέπει να σκοντάψει στις ενστάσεις της Μεγάλης Βρετανίας.

  Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Deutschlandtrend του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ARD, το 55 % των ερωτηθέντων εκφράζονται υπέρ της εκλογής Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, ακόμη κι αν χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία απειλούν με έξοδο από την ΕΕ.

  Στο προοίμιο των πρόσφατων ευρωεκλογών οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν συμφωνήσει ότι την προεδρία θα πρέπει να αναλάβει μόνον όποιος ήταν και κεντρικός υποψήφιος. Με τη θέση αυτή συμφωνεί το 35 % των Γερμανών, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Την ίδια ώρα το 21 % θα αποδέχονταν και πρόσωπο που δεν είχε θέσει υποψηφιότητα για την Κομισιόν ενώ το 40 % των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους είναι αδιάφορο.

  Άνοδος των ευρωσκεπτικιστών

  Εν τω μεταξύ σημαντική άνοδο καταγράφουν οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές. Σύμφωνα με το ARD-Deutschlandtrend το κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) κερδίζει δύο μονάδες και λαμβάνει 7 % στην πρόθεση ψήφου, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ η εν λόγω έρευνα για το συγκεκριμένο κόμμα.

  Πρώτο κόμμα παραμένει η Ένωση των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) που ωστόσο χάνει δύο μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στο 38 %. Στο 26 % παραμένουν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μια μονάδα κερδίζουν οι Πράσινοι (Grüne) που λαμβάνουν 11 % ενώ 9 % συγκεντρώνει η Αριστερά (Die Linke). Με 4 % οι Φιλελεύθεροι (FDP) εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το εκλογικό όριο του 5 %.

  Δημοφιλέστερος πολιτικός ο Σταϊνμάγερ

  Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ηγείται της λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας με το 70 % των ερωτηθέντων να δηλώνουν ικανοποιημένοι ή και πολύ ικανοποιημένοι με το έργο του. Στη δεύτερη θέση η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (66 %), στην τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (65%), στην τέταρτη η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ (51%) ενώ στην πέμπτη ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (50%).

  Την ίδια ώρα οι περισσότεροι Γερμανοί αξιολογούν θετικά το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το 52 % δηλώνουν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι ενώ το 47 % λιγότερο ή καθόλου ικανοποιημένοι.

  Πηγή: DW

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα