Κωνσταντινούπολη-Ακτιβιστές καλούν σε διαδήλωση

Κωνσταντινούπολη-Ακτιβιστές καλούν σε διαδήλωση

Πολιτικοί ακτιβιστές στην Τουρκία κάλεσαν σε μια διαδήλωση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το ερχόμενο Σάββατο για την επέτειο ενός χρόνου από τις διαδηλώσεις που είχαν αρχίσει εκεί κι εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και ακολούθως σε όλη την Τουρκία διήρκησαν εβδομάδες και κατά τη διάρκειά τους 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Την περασμένη εβδομάδα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στην περιοχή Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολής. Η αστυνομία συνέλαβε χθες δεκάδες διαδηλωτές σε εφόδους, ενώ η κυβέρνηση τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες».

Τις διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς είχε πυροδοτήσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης για ένα σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, στα όρια της πλατείας Ταξίμ, και της ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου εκεί.

«Θα βγούμε στους δρόμους, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους» για την επέτειο, ανέφερε η οργάνωση Αλληλεγγύη στην Ταξίμ, στην οποία συμμετέχουν εργατικά συνδικάτα, οργανώσεις πολιτών και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ