Παραιτήθηκε ο αρχηγός του κόμματος της γαλλικής δεξιάς

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του κόμματος της γαλλικής δεξιάς

Ο αρχηγός του κόμματος της γαλλικής δεξιάς Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Ζαν-Φρανσουά Κοπέ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος, η οποία θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου, έγινε γνωστό από τους συμμετέχοντες σε μια συνεδρίαση των ηγετικών οργάνων του σχηματισμού αυτού.

Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, 50 χρόνων, εξασθενημένος μετά το θρίαμβο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, δεχόταν πιέσεις από τους συναδέλφους του μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου πλαστών λογαριασμών κατά την εκλογή προέδρου του 2012, το οποίο πλήττει τον Νικολά Σαρκοζί. Ο Κοπέ πρότεινε ματαίως να παραμείνει στην προεδρία του UMP ως το φθινόπωρο. Πολιτικοί σχολιαστές θεωρούσαν δεδομένο ότι θα αποχωρήσει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Μια συνεδρίαση των ηγετικών οργάνων του UMP, η οποία είχε προβλεφθεί αρχικά για να αντληθούν απλώς τα διδάγματα από τις ευρωπαϊκές εκλογές, διεξήχθη σήμερα το πρωί στο Παρίσι μέσα σε ατμόσφαιρα πολύ υψηλής έντασης. Το πρώτο θέμα της ήταν η θεαματική αποκάλυψη χθες, Δευτέρα, μιας υπέρβασης των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 κατά περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καλύφθηκαν με πλαστούς λογαριασμούς που εκδόθηκαν στο όνομα του UMP.

Τρεις πρώην Πρωθυπουργοί, οι Αλέν Ζιπέ, Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν και Φρανσουά Φιγιόν, θα εξασφαλίσουν τη συλλογική ηγεσία του UMP μέχρι το έκτακτο συνέδριό του που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράν Λαρσέ, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση.

“Ο Κοπέ δεν έφερε εμπόδια στην παραίτησή του, άφησε τη συζήτηση να εξελιχθεί” και άντλησε τα συμπεράσματα, δήλωσε ο Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν.

Πάντως ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ είχε προτείνει αρχικά να διατηρήσει ως το φθινόπωρο την προεδρία του UMP, ενός κόμματος που γεννήθηκε το 2002.

Η εταιρεία επικοινωνίας Bygmalion η οποία επωφελήθηκε από τους εν λόγω πλαστούς λογαριασμούς, είχε απορρίψει χθες οποιαδήποτε ευθύνη διαβεβαιώνοντας πως υποχρεώθηκε να τους συντάξει.

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι “πολύ δυσαρεστημένος που βλέπει το όνομά του να συνδέεται μ’ αυτή την περίεργη επικαιρότητα”, σχολίασε σήμερα ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο πρώην υπουργός Μπρις Ορτφέ.

Το σκάνδαλο επαναφέρει ντε φάκτο τον πρώην πρόεδρο, το όνομα του οποίου αναφερόταν ήδη σε πολλές δικαστικές υποθέσεις, στο κέντρο της πολεμικής, θέτοντας ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο την ενδεχόμενη επιστροφή του στην πολιτική ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο Κοπέ υπερασπίσθηκε τον εαυτό του διαβεβαιώνοντας πως “δεν ήξερε τίποτε” για τις λογιστικές φαυλότητες του 2012. Από το Μάρτιο βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου έπειτα από κατηγορίες ότι είχε ευνοήσει την Bygmalion, η οποία είχε δημιουργηθεί από δύο συνεργάτες του.

Οι πρωταγωνιστές αυτού του νέου σκανδάλου, στην πρώτη σειρά των οποίων είναι ο Ζερόμ Λαβριγέ, αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί και ως την Κυριακή διευθυντής του γραφείου του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, διαβεβαίωσαν ότι ουδείς απ’ αυτούς τους δύο αξιωματούχους δεν γνώριζε για τους πλαστούς λογαριασμούς.

Ο Ζερόμ Λαβριγέ, ο οποίος εξελέγη την Κυριακή ευρωβουλευτής, καλύπτεται πλέον με δικαστική ασυλία.

Χθες, Δευτέρα, η δικαιοσύνη δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στο χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για την υπόθεση Bygmalion, πολλαπλασιάζοντας τις έρευνες στα γραφεία του UMP, στην υπό κατηγορία εταιρεία επικοινωνίας και στα γραφεία της Generation France (Γενιά Γαλλία), της πολιτικής ένωσης που διευθύνει ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν πως η κρίση που διέρχεται η δεξιά αντιπολίτευση είναι πολιτική, οικονομική, δικαστική και ηθική.

Σήμερα ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είχε ήδη δηλώσει την Κυριακή πως το UMP έχει “πληγεί στην αξιοπιστία του” και ότι “αμφισβητείται η τιμή του”, ζήτησε επισήμως από τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ “να μπει στην εφεδρεία” του κόμματος, απειλώντας πως αν δεν το κάνει, ο ίδιος θα αποσυρθεί από την ηγεσία του UMP.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ