Ντόνετσκ: “Aντιτρομοκρατική επιχείρηση” στο αεροδρόμιο

Ντόνετσκ: “Aντιτρομοκρατική επιχείρηση” στο αεροδρόμιο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε σήμερα, στις 13:00 ώρα Ελλάδος, μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία το οποίο ελέγχουν από το πρωί φιλορώσοι αυτονομιστές, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής μονάδας που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τους οποίους επικαλείται το Reuters, μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον των ανταρτών. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης στον χώρο του αεροδρομίου.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ ακούστηκαν μια έκρηξη και σποραδικά πυρά. Μαύρος καπνός υψωνόταν από την περιοχή του αεροδρομίου την ώρα που πάνω από αυτό πετούσε ένα μαχητικό αεροσκάφος.

Την είδηση μετέδωσαν και τα ρωσικά πρακτορείο Itar-Tass και Interfax.

Επίσης ένας φωτοειδησεογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε τρία φορτηγά που μετέφεραν δεκάδες ενόπλους να κινούνται προς το διεθνές αεροδρόμιο Σεργκέι Προκόφιεφ.

Οι αρχές του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι αυτό έχει κλείσει και δεν πραγματοποιούνται πλέον πτήσεις, αφού αυτονομιστές εισέβαλαν στο χώρο ζητώντας την απομάκρυνση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που φρουρούν το αεροδρόμιο.

«Οι αντάρτες είναι στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου. Η υπόλοιπη περιοχή του αεροδρομίου ελέγχεται από την (ουκρανική) Εθνοφρουρά. Οι δύο πλευρές συνομιλούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου Ντμίτρι Κοσίνοφ στο Ρόιτερς προτού ξεσπάσουν οι ανταλλαγές πυρών.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει αυτόνομες λαϊκές δημοκρατίες τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 11 Μαΐου και υποστηρίζουν ότι οι επαρχίες αυτές δεν ανήκουν πλέον στην Ουκρανία.

Μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι η ομάδα που έχει καταλάβει το αεροδρόμιο είναι το «Ανατολικό» τάγμα το οποίο συμμετείχε στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή με μια ουκρανική πολιτοφυλακή δυτικά του Ντονέτσκ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ