Αναστασιάδης: Iσχυρή εντολή στους Κυπρίους ευρωβουλευτές

Αναστασιάδης: Iσχυρή εντολή στους Κυπρίους ευρωβουλευτές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προέτρεψε όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για τις σημερινές ευρωεκλογές για να ενισχύσουν την προσπάθεια για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

«Οι πολίτες πρέπει να δώσουν δυναμικά το παρόν τους για να δώσουν με τη ψήφο τους μια ισχυρή εντολή στους Κυπρίους ευρωβουλευτές,» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης ασκώντας το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στη Λεμεσό.

Υπέδειξε ότι σήμερα είναι η ημέρα της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν ευρωκοινοβούλιο με αυξημένες εξουσίες.

Διεκδικούμε, είπε, ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υποβοήθηση της επίλυσης του κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και επισήμανε ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα εξαρτηθεί και η εκλογή του προέδρου της Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρόκειται για θεσμούς σημαντικούς που θα διαδραματίσουν εξίσου σημαντικό ρόλο σ’ αυτό που επιδιώκει η Λευκωσία, δηλαδή την συνέχιση ή την αύξηση της έντονης παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δρώμενα ή στις εξελίξεις σε ότι αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Συνεπώς, οι πολίτες πρέπει να κάνουν επιλογές που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας,» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η αποχή, είπε, αποδυναμώνει τη φωνή μας και την επιθυμία μας να έχουμε μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική με πιο ανθρώπινο πρόσωπο με πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Προτροπή προς το κοινό για μαζική προσέλευση στης κάλπες απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού «για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην κ. Μέρκελ και στους συνεργάτες της, να εκφράσει την ισχυρή βούληση και θέλησή του προκειμένου όλοι να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίτευξης λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό».

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών, είπε, είναι ποιες πολιτικές αποφάσεις θα ενισχυθούν, ποια πορεία θα ακολουθήσει μελλοντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια δεδομένα θα διαμορφωθούν στην προσπάθεια προώθησης και επίτευξης λύσης του κυπριακού με τρόπο που θα επανενώνει την Κύπρο.

Πρόσθεσε πως ιδιαίτερη σημασία θα έχει αυτή η εκλογική αναμέτρηση και για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η Κύπρος να μπει σε αναπτυξιακή πορεία.

Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες «και να δώσουν με τη ψήφο τους δύναμη ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν και ότι καλύτερο για την Κύπρο, την Ευρώπη και για τη ζωή μας».

Από τους Τουρκοκύπριους αρχηγούς κομμάτων που μετέχουν με δικό τους συνδυασμό τις εκλογές, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου Μεχμέτ Μπιριντζί, ο οποίος είπε ότι κοινή ψήφος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ισοδυναμεί με μια κοινή ενωμένη πατρίδα.

«Συγχαίρω κατ` αρχάς τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους που κατανοούν και επιλέγουν την κοινή ψήφο που ισοδυναμεί με μια κοινή ενωμένη πατρίδα. Το ίδιο συγχαίρω και ευχαριστώ τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους για το θάρρος να συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές και θα ήθελα να τους πω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή», δήλωσε εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο ο κ. Μπιριντζί.

Παράλληλα διατύπωσε παράπονο ότι για λόγους που δεν ανέφερε «40.000 Τουρκοκύπριοι δεν συμπεριλαμβάνονται εσκεμμένα στον εκλογικό κατάλογο» και επέρριψε ευθύνη γι’ αυτό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Τουρκοκυπριακό καθεστώς.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ