Σε ρυθμό… εκλογών και το Βέλγιο

Σε ρυθμό… εκλογών και το Βέλγιο

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Βέλγιο καλούνται στις κάλπες την Κυριακή για τις κρίσιμες βουλευτικές και τοπικές εκλογές, στον απόηχο της φονικής επίθεσης εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες, η οποία προκάλεσε σοκ στη χώρα.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό που θα προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ. Η επίθεση σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστεί σοβαρά άλλος ένας.

Οι κάλπες θα ανοίξουν όπως έχει προγραμματιστεί στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα ( 09:00 ώρα Ελλάδας ) και θα κλείσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 τοπική ώρα. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο και η συμμετοχή, αν και μειώνεται εδώ και πολλά χρόνια, αναμένεται να φτάσει στο 90 %. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένονται προς το απόγευμα της Κυριακής. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της διαδικασίας που ο βελγικός Τύπος αποκαλεί « μητέρα όλων των εκλογών » θα είναι ανακοινώσιμα περίπου στις 19:00 ή στις 20:00 τοπική ώρα .

Για άλλη μια φορά , όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη Φλάνδρα, την ολλανδόφωνη περιοχή στα βόρεια του Βελγίου κυρίως για το εκλογικό ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει το εθνικιστικό κόμμα N – VA του δημάρχου της Αμβέρσας , Μπαρτ ντε Βίφερ. Το Βέλγιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010 βίωσε μια μεγάλη πολιτική κρίση καθώς χρειάστηκαν 541 ημέρες για να σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ