• Πούτιν: Η Ουκρανία σπαράσσεται από “αληθινό εμφύλιο”

  2:56 μμ, Παρασκευή 23 Μάι 2014 2:56 μμ, Παρασκευή 23 Μάι 2014

  Πούτιν: Η Ουκρανία σπαράσσεται από “αληθινό εμφύλιο”

  Στην αρπάγη ενός «αληθινού εμφυλίου πολέμου» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι βρίσκεται η Ουκρανία, λιγότερες από 48 ώρες, πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

  Η κρίση στην Ουκρανία «γεννήθηκε διότι ο (ανατραπείς τέως πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησε ένα πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας, και εν τέλει, επικρατεί χάος κι ένας αληθινός εμφύλιος πόλεμος», υποστήριξε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία.

  Εξάλλου ο Πούτιν εκτίμησε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία θα αποδειχθούν μπούμερανγκ, αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Επικρίνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Πούτιν σημείωσε πως το όραμα ενός «μονοπολικού» κόσμου απέτυχε, εξαίροντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διότι υιοθετούν μια πιο «πραγματιστική» στάση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού αερίου – διστάζει περισσότερο από την Ουάσινγκτον να επιβάλει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

  Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις μεταβατικές αρχές στην Ουκρανία ότι καταχρώνται τη στρατηγική θέση της χώρας όσον αφορά τη μεταφορά αερίου.

  Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οι δυτικές χώρες με τις ενέργειές τους επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

  Η συμφωνία της Gazprom με την Κίνα μπορεί εξάλλου να επιτρέψει στη Μόσχα να εναλλάσσει την προσφορά του φυσικού της αερίου ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, δήλωσε ο Πούτιν. Η Ρωσία και η Κίνα συνήψαν μια συμφωνία ύψους 400 δισεκ. δολαρίων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του ρωσικού κράτους στο Πεκίνο.

  Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ακόμη ότι η χώρα του ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ειδικό κρατικό ταμείο το οποίο θα συμβάλλει να αντικατασταθούν τα δυτικά προϊόντα εισαγωγής με εγχωρίως παραγόμενα. Εξάλλου, η κυβέρνηση θα χορηγεί φθηνές πιστώσεις σε εγχώριες βιομηχανίες, με επιτόκιο όχι υψηλότερο από το ρυθμό του ετήσιου πληθωρισμού συν 1%, υποσχέθηκε.

  Διαβάστε επίσης

  ΒΙΝΤΕΟ-Ο Πούτιν συμμετείχε σε αγώνα ice hockey

  Εντολή Πούτιν για επιστροφή των στρατευμάτων

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα