Αφγανιστάν: Ένοπλη επίθεση στο ινδικό προξενείο

Αφγανιστάν: Ένοπλη επίθεση στο ινδικό προξενείο 

Ένοπλοι επέδραμαν κατά του προξενείου της Ινδίας στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.

Σύμφωνα με μήνυμα του εκπροσώπου του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, το προσωπικό είναι ασφαλές και ινδικές δυνάμεις ασφαλείας μαζί με αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν και κατόρθωσαν να αποκρούσουν την επίθεση.

Η Ινδία έχει κατηγορήσει κατά το παρελθόν τις πακιστανικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις κατά ινδικών συμφερόντων στο Αφγανιστάν. Η σημερινή επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, στην οποία έχει προσκληθεί να παραστεί και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ.

Το Αφγανιστάν γνωρίζει κύμα επιθέσεων καθώς πλησιάζει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Εάν οι ταλιμπάν, οι οποίοι εξαπέλυσαν την εαρινή τους επίθεση εδώ και δέκα ημέρες, δεν κατόρθωσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 5 Απριλίου, είναι πιθανόν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για να σαμποτάρουν την ψηφοφορία του δευτέρου γύρου.

Η ψηφοφορία, η οποία θεωρείται σημαντικό τεστ για τη χώρα, τμήμα της οποίας ελέγχεται από τους ταλιμπάν και η οποία θα κατευθυνθεί προς το άγνωστο μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους, θα καθορίσει τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος , σύμφωνα με το σύνταγμα, δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη προεδρική θητεία.

Τα ινδικά συμφέροντα έχουν κατ΄επανάληψιν γίνει στόχος επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Εννέα πολίτες, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά του ινδικού προξενείου στο Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το 2008, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά την πρεσβείας της Ινδίας στην Καμπούλ προκάλεσε τον θάνατο 60 ανθρώπων. Τότε, οι ινδικές αρχές είχαν επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στην οργάνωση Λάσκαρ-ε-Τάιμπα, ένοπλη ισλαμιστική πακιστανική οργάνωση.

Η Ινδία έχει χορηγήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και σχεδιάζει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας προς την Καμπούλ για την αντιμετώπιση των ταλιμπάν. Το Νέο Δελχί έχει δεσμευθεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διασφάλιση της σταθερότητας στο Αφγανιστάν.

 

Διαβάστε επίσης

Γάζωναν επί ώρες το προξενείο της Ινδίας στο Αφγανιστάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ