Γερμανία-Στο στόχαστρο της εισαγγελίας δύο πρώην βουλευτές για τα εξοπλιστικά

Γερμανία-Στο στόχαστρο της εισαγγελίας δύο πρώην βουλευτές για τα εξοπλιστικά

 

Η εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει έρευνα σε βάρος δύο πρώην βουλευτών του γερμανικού κόμματος SPD, οι οποίοι εισέπραξαν από την KMW πάνω από 5 εκατ. ευρώ στα συμφραζόμενα της πώλησης αρμάτων Leopard στην Ελλάδα.

Οι πρώην βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, SPD, Ντάγκμαρ Λούουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ, οι οποίοι κατά το διάστημα 2000-05, εισέπραξαν από την εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Kraus-Maffei Wegmann κρυφές πληρωμές ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο της γερμανικής δικαιοσύνης.

Οι δύο πρώην βουλευτές εισέπραξαν τα χρήματα μέσω της αστικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών BfS, η οποία δεν εμφανίζεται σε κανένα μητρώο εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung και των προγραμμάτων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, WDR και NDR, οι Ντάγκμαρ Λούουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές έχουν προβεί σε μεγάλης έκτασης έρευνες που αγγίζουν και τους δύο πρώην βουλευτές αλλά και πέντε πρώην στελέχη της KMW.

Η φοροδιαφυγή δεν έχει παραγραφεί

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη το «περιβάλλον της KMW», η εισαγγελία θεωρεί δεδομένο ότι ένα μέρος των χρημάτων που έλαβαν οι δύο Γερμανοί πρώην βουλευτές «διατέθηκε για τη δωροδοκία πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Η γερμανική εταιρεία πούλησε πριν από περίπου δέκα χρόνια στην Ελλάδα οβιδοβόλα τύπου PzH 2000 και αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από δέκα χρόνια, το αδίκημα της διαφθοράς έχει πιθανότατα παραγραφεί, όχι όμως εκείνο της φοροδιαφυγής, εκτιμά η εισαγγελία.

Από το περιβάλλον της KMW διαρρέει ότι οι διωκτικές Αρχές είναι πεπεισμένες πως τα χρήματα που καταβλήθηκαν στους δύο πρώην βουλευτές κακώς καταγράφηκαν στις δαπάνες της εταιρείας. Και αυτό γιατί το ποσό συνδέεται με δωροδοκίες, οι οποίες δεν θεωρούνται εκπεστέες δαπάνες. Κατά συνέπεια, οι τότε μάνατζερ της ΚΜW που εμπλέκονται στην υπόθεση διέπραξαν φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Οι Λούουκ και Στάινερ συνέργησαν σε αυτό.

Προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση προώθησης του PzH 2000

Με αυτόν τον τρόπο, η εισαγγελία του Μονάχου προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση της πώλησης των οβιδοβόλων, για την οποία υποψιάζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες.

Υπενθυμίζεται ότι η Λούουκ ήταν επί χρόνια πρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Bundestag και διατηρούσε άριστες σχέσεις με το αδελφό κόμμα ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα. Ο Στάινερ ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου. Μετά την αποχώρησή τους από την πολιτική οι δύο βουλευτές συνέστησαν συμβουλευτική εταιρεία, η οποία υπέγραψε προσοδοφόρα συμβόλαια συνεργασίας με την Kraus-Maffei Wegmann. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε για τους δύο σοσιαλδημοκράτες προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση επιτυχούς προώθησης των εν λόγω οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.

Η KMW, η Λούουκ, ο Στάινερ, οι δικηγόροι τους καθώς και η εισαγγελία του Μονάχου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν στο θέμα των ερευνών.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ