Εννέα Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί

Εννέα Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί

 

Τουλάχιστον εννέα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, στην πλέον αιματηρή ημέρα για τον ουκρανικό στρατό από τότε που άρχισε την επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου των ανατολικών περιοχών της χώρας από τους φιλορώσους αντάρτες.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, ύστερα από έξι μήνες πολιτικής κρίσης που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου και της διαίρεσης.

“Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 8 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε μάχες κοντά στο Βολνόβαχα” στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, δήλωσε ο Μπογκντάν Σενκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σε άλλη επίθεση στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν “τρομοκράτες”, όπως αποκαλεί το Κίεβο τους φιλορώσους αυτονομιστές, άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής.

Η επίθεση κοντά στο Βολνόβαχα σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα πάντα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με όλμους και χειροβομβίδες ανατινάζοντας ένα όχημα.

Ο στρατός άρχισε στις 13 Απριλίου στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος των οποίων τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Εδώ και αρκετές ημέρες στο “ανατολικό μέτωπο” επικρατούσε ηρεμία μετά τα βίαια επεισόδια στις αρχές της εβδομάδας όταν ένας Ουκρανός στρατιώτης είχε σκοτωθεί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 127 άνθρωποι -Ουκρανοί στρατιώτες, φιλορώσοι αυτονομιστές και άμαχοι- έχασαν τη ζωή τους στις “σφοδρές συγκρούσεις” από τις 13 έως τις 16 Μαΐου.

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην “τελική φάση” των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών. “Ετοιμαζόμαστε να εκκαθαρίσουμε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ από τους τρομοκράτες”, δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Χθες ο Τουρτσίνοφ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας, μετέβη για πρώτη φορά στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, το οποίο έχει περικυκλώσει ο στρατός. Οι κάτοικοι της ανατολικής χώρας “άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι οι αυτονομιστές τρομοκράτες οδηγούν την περιοχή στην άβυσσο”, δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.

Για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας της Κυριακής, το Κίεβο ανακοίνωσε την ανάπτυξη 55.000 αστυνομικών και 20.000 εθελοντών. Οι αυτονομιστές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ δήλωσαν ότι θα παρεμποδίσουν την εκλογική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, όπου δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι πιθανόν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες για να μεταβούν στις κάλπες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ