Οι Γερμανοί στέλνουν το NPD στο ευρωκοινοβούλιο

Οι Γερμανοί στέλνουν το NPD στο ευρωκοινοβούλιο

Σχεδόν 70 χρόνια μετά τη συντριβή της Ναζιστικής Γερμανίας ένα ακροδεξιό κόμμα το οποίο συγγενεύει ιδεολογικά με τους Εθνικοσοσιαλιστές του Αδόλφου Χίτλερ μοιάζει έτοιμο να εκλέξει βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην Ιστορία, χάρη στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), το οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας περιγράφουν ως «ρατσιστικό», «αντισημιτικό» και εμφορούμενο από μια τάση «αναθεωρητισμού» της Ιστορίας, βάζει στην καρδιά του προεκλογικού του προγράμματος το αίτημα να σταματήσει η μαζική μετανάστευση.

Η κατάργηση μιας πρόνοιας της νομοθεσίας στη Γερμανία η οποία προέβλεπε πως μόνο κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν το 3% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο μπορούν να καταλάβουν έδρες στην ευρωβουλή ανοίγει την πόρτα ώστε το NPD, το οποίο διεξήγαγε εκστρατεία με συνθήματα όπως «χρήματα για τη γιαγιά αντί για τους Σίντι και τους Ρομά» και «η βάρκα είναι γεμάτη», να εκλέξει ευρωβουλευτές.

Οι Ρομά και οι Σίντι είχαν στοχοθετηθεί από τους Ναζί και χιλιάδες θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κι εξόντωσης που είχε δημιουργήσει η Ναζιστική Γερμανία. Το NPD διατείνεται ότι μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία συρρέουν στη Γερμανία για να καταχραστούν το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και την επιδοματική πολιτική της χώρας.

«Λέμε ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος των λευκών ανθρώπων και πρέπει να παραμείνει έτσι», δήλωσε ο Ούντο Φόιγκτ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του NPD, σε μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ακόμη και σε 50 χρόνια ένας Ιταλός, ένας Γάλλος, ένας Άγγλος, ένας Ιρλανδός και ένας Γερμανός θα είναι ακόμη αναγνωρίσιμοι και δεν θα μπορεί να τους μπερδέψει κανείς με Γκανέζους ή Κινέζους», συνέχισε ο 62χρονος Φόιγκτ μιλώντας στο γραφείο του, το οποίο είναι γεμάτο με γερμανικές σημαίες και κομματικά σύμβολα, στην έδρα του NPD στο Βερολίνο.

Ο Φόιγκτ αρνείται ότι θέσεις όπως αυτές που προβάλλει το κόμμα του είναι ρατσιστικές κι υποστηρίζει πως το NPD έχει δημοκρατικά θεμέλια.

Το 2013 τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου το NPD κατηγορώντας το για «ατιμωτικό ρατσισμό» και «αναγνωρίσιμη σχέση» με τους Ναζί. Μια παρόμοια προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας είχε αποτύχει το 2003.

Το NPD δεν εκπροσωπείται στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω βουλή, αλλά έχει ξεπεράσει το όριο του 5% που ισχύει στις εκλογές στη Γερμανία και έτσι έχει αναδείξει μέλη σε δύο κοινοβούλια κρατιδίων. Ο Φόιγκτ δηλώνει ότι το κόμμα έχει εκλέξει επίσης 400 μέλη σε δημοτικά συμβούλια. Αλλά οι ακραίες θέσεις του σημαίνουν ότι ενδέχεται να δυσκολευτεί να βρει εταίρους και να ενταχθεί σε κάποια πολιτική ομάδα σε επίπεδο ευρωβουλής.

Ο πολιτικός επιστήμονας Χάγιο Φούνκε, ειδικός στην ακροδεξιά, επισημαίνει πως το NPD έχει αντιγράψει και προβάλλει απαράλλακτες πολλές από τις ιδέες του εθνικοσοσιαλισμού· αλλά ενώ οι Ναζί έλεγαν ότι ήθελαν να διώξουν τους Εβραίους από τη Γερμανία, το NPD λέει ότι επιδιώκει να διώξει τους Τούρκους, τους μουσουλμάνους, τους μετανάστες εν γένει.

«Στο πρόγραμμά τους λένε ότι θέλουν να απελάσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους από τη Γερμανία που δεν θεωρούν φυλετικά αγνούς, είναι λοιπόν πιο ακραίοι από ό,τι ήταν το κόμμα NSDAP του Χίτλερ στο ιδρυτικό του συνέδριο το 1920», υπογραμμίζει ο Φούνκε.

Το NPD, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, ζητεί την κατάργηση της Ζώνης Σένγκεν, να καταργηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των εργαζομένων ΕΕ, να διαλυθεί η ευρωζώνη και να επανέλθουν τα κράτη στα εθνικά τους νομίσματα και η Ένωση να μετασχηματιστεί σε ένα πολύ πιο αποδυναμωμένο σχήμα, το οποίο δεν θα επεμβαίνει στα εσωτερικά των ανεξάρτητων κρατών του.

«Θα εμποδίσω τις προσπάθειες να δημιουργηθεί μια πολυπολιτισμική κοινωνία στην Ευρώπη και να πετάγονται δισεκατομμύρια για να διασώζονται τράπεζες αντί να πηγαίνουν υπέρ των ανέργων στην Ευρώπη. Θέλουμε επίσης να ξαναδιαπραγματευτούμε τη Συμφωνία Σένγκεν», δήλωσε ο Φόιγκτ.

Πιστός καθολικός, ο ηγέτης του NPD είχε εκπαιδευτεί για να γίνει εξειδικευμένος μεταλλουργός της αεροπορικής βιομηχανίας πριν καταταγεί στο στρατό. Καθώς δεν του επιτράπηκε να γίνει αξιωματικός λόγω της πολιτικής του ένταξης στο ακροδεξιό κόμμα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εντάχτηκε ως εκπαιδευτικός σε ένα κέντρο του NPD στην Ιταλία. Ο Φόιγκτ είχε ενταχθεί στο κόμμα το 1968 αφού είχε παρακολουθήσει μια εκδήλωση στην οποία άκουσε για πρώτη φορά, όπως λέει, έναν πολιτικό να εκφράζει υπερηφάνεια για τη γερμανική Ιστορία. Όταν αριστεριστές προσπάθησαν να κόψουν τα καλώδια της μικροφωνικής, ξέσπασαν επεισόδια, αφηγείται.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), καλεί τους Ευρωπαίους να αξιοποιήσουν την ψήφο τους ώστε να μην επιτραπεί στο NPD να εκλέξει μέλη στο ΕΚ.

«Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εμείς οι Γερμανοί διατρέχουμε τον κίνδυνο αυτοί που συνηγορούν υπέρ της ιδεολογίας του Αδόλφου Χίτλερ να κερδίσουν μια έδρα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε ο Σουλτς.

Ο Μάνφρεντ Γκιούλνερ, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa, εκτίμησε ότι έως και το 11% των Γερμανών εκλογέων είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι της ακροδεξιάς, αν και τόνισε πως πιστεύει ότι στην πραγματικότητα το ποσοστό του NPD δεν θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1%.

Καθώς όμως δεν υπάρχει πλέον «κανένα όριο μπορείς να μπεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με περίπου το 1% των έγκυρων ψηφοδελτίων, άρα είναι εξαιρετικά πιθανό το NPD να καταφέρει να εισέλθει στο ΕΚ», επισήμανε ο ίδιος.

Εξάλλου η παραδοσιακά χαμηλή συμμετοχή στην διαδικασία των ευρωεκλογών – το 2009 ανήλθε στο 43% – ευνοεί ακραία κόμματα όπως το NPD, οι υποστηρικτές του οποίου είναι πιθανότερο να πάνε να ψηφίσουν.

Ο Φόιγκτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το NPD μπορεί να εξασφαλίσει μία ως τρεις έδρες στην ευρωβουλή.

Όμως το κόμμα θεωρείται τόσο ακραίο που εκτιμάται ότι θα δυσκολευτεί να βρει συνεργάτες στο ΕΚ, ιδίως λόγω των προσπαθειών να τεθεί εκτός νόμου αλλά και της ευαισθησίας για το Ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

«Ακόμη και το Γιόμπικ (σ.σ. το ακροδεξιό κόμμα της Ουγγαρίας) έχει αποφύγει να συνεργαστεί με το NPD όπου είναι δυνατόν, διότι πάντοτε βλάπτει την εικόνα οποιουδήποτε κόμματος η συνεργασία μαζί του», σημείωσε ο Λάζαρος Μηλιόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Ο Φόιγκτ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης – στην οποία έχει ασκήσει έφεση – για τις δραστηριότητές του, λέει πως το NPD θα ήθελε να συνεργαστεί με ευρωπαίους εθνικιστές όπως το Γιόμπικ, η Χρυσή Αυγή, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) και το Ατάκα της Βουλγαρίας.

Παραδέχεται πάντως ότι το ολλανδικό ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο (FN), το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) – ένα κόμμα που θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από το NPD – είναι μάλλον απίθανο να συνεργαστούν μαζί του.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναλυτές επισημαίνουν πως μια ενδεχόμενη είσοδος του ακροδεξιού κόμματος στο ΕΚ θα κρύψει προσωρινά το γεγονός ότι είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση: τα οικονομικά του προβλήματα, οι εσωτερικές έριδες και το ενδεχόμενο να μείνει εκτός του κοινοβουλίου του κρατιδίου της Σαξονίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι ανάμεσα στους λόγους που το NPD μοιάζει να αποδυναμώνεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ