Συνελήφθη Βρετανός δημοσιογράφος στην Ουκρανία

Συνελήφθη Βρετανός δημοσιογράφος στην Ουκρανία

 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας έναν Βρετανό συνεργάτη του ρωσικού δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού RT, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί εδώ και 24 ώρες.

«Ο Γκρέιαμ Φίλιπς συνελήφθη επειδή βρισκόταν σε σημεία όπου απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» είπε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Μαρίνα Οσταπένκο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι καθ’ οδόν για το Κίεβο για να παραδοθεί στο προξενείο» της Βρετανίας, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φίλιπς συνελήφθη την Τρίτη στη Μαριούπολη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Το αγγλόφωνο ρωσικό κανάλι μετέδωσε σήμερα ότι δεν έχει νέα από τον συνεργάτη του μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή του. Ο δημοσιογράφος είπε στο κανάλι ότι του φέρθηκαν καλά και ότι τον ρώτησαν για τις δραστηριότητές του στη χώρα.

«Δεν έχουμε πληροφορίες για το μέρος όπου βρίσκεται ο Φίλιπς, ούτε για την κατάσταση της υγείας του», πρόσθεσε το κανάλι.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι το Λονδίνο έχει ενημερωθεί «για τη σύλληψη ενός Βρετανού πολίτη», είναι σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές και είναι έτοιμο να παράσχει προξενική βοήθεια στον δημοσιογράφο.

Ο Γκρέιαμ Φίλιπς κάλυπτε τις εξελίξεις στην Ουκρανία εδώ και πολλούς μήνες. Τις τελευταίες εβδομάδες οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της νέας κυβέρνησης του Κιέβου ζητούσαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να τον διώξουν από τη χώρα. Ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε πρόσφατα ότι τον έχουν επικηρύξει.

Υπενθυμίζεται ότι δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι του ρωσικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Life News συνελήφθησαν επίσης το Σαββατοκύριακο από Ουκρανούς στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Μόσχας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ