Γιατί θα συναντηθούν Μπάιντεν-Έρογλου…

Γιατί θα συναντηθούν Μπάιντεν-Έρογλου…

Η συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου «εντάσσεται στον ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979» τονίζει, σε αποκλειστικές δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος φθάνει στην Κύπρο αύριο βράδυ και, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η αμερικανική πλευρά έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι «ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά σε παρακείμενο κτίριο, χωρίς τους οποιουσδήποτε συμβολισμούς».

Οι δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι οι ακόλουθες:

ΕΡ: Ποια τα σχόλια σας για τις δηλώσεις του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Μπάιντεν;

ΑΠ: Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου αντανακλούν στον σκοπό και στο περιεχόμενο της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο. Αποτελούν απτή απόδειξη της αναγνώρισης από πλευράς ΗΠΑ του νέου αναβαθμισμένου ρόλου που επιτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Όπως και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Κέρι, στις δηλώσεις του πριν την πρόσφατη μεταξύ μας συνάντηση στην Ουάσινγκτον, έτσι και ο εν λόγω αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Όλα αυτά αποδεικνύουν τη σημασία που προσδίδουν οι ΗΠΑ στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που επιβεβαιώνεται και με την επίσκεψη Μπάιντεν. Είναι αυτά τα στοιχεία και αυτές τις παραμέτρους της επίσκεψης που πρέπει να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε.

ΕΡ: Η μετάβαση του κ. Μπάιντεν στα κατεχόμενα και η συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου γίνεται με τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης; Αληθεύει ότι η μετάβαση είχε διευθετηθεί από αμερικανικής πλευράς και η κυπριακή κυβέρνηση βρέθηκε προ τετελεσμένου;

ΑΠ: Έχουμε ενημερωθεί ότι κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, με την ιδιότητα του ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Έχουμε την ίδια ώρα τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι, προς αποφυγή της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά σε παρακείμενο κτίριο, χωρίς τους οποιουσδήποτε συμβολισμούς.

 Όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από την ενημέρωση προς δημοσιογράφους από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, χθες, στις 19 Μαΐου, η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενός ισχυρού στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, αποσκοπεί στην περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών μας σχέσεων και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ως ενεργειακός και οικονομικός κόμβος στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν θα συζητηθεί και το Κυπριακό πρόβλημα, υπό το φως και του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Συνεπώς, η συνάντηση του αντιπροέδρου κ. Μπάιντεν με τον κ. Έρογλου εντάσσεται στον ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ