Νταβούτογλου: Δεν θεωρούμε αναγκαίο να πληρώσουμε την Κύπρο

Νταβούτογλου: Δεν θεωρούμε αναγκαίο να πληρώσουμε την Κύπρο

Δεν έχει καμία πρόθεση να καταβάλει το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο η Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα χρήματα, με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ, οφείλονται από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία ως αποζημίωση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων στην εισβολή των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη νήσο πριν από 40 χρόνια.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση – της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος –, δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει.

«Με βάση το σκεπτικό αυτής της απόφασης, τη μέθοδο που ακολουθήθηκε και το γεγονός ότι εξετάστηκε η προσφυγή από μια χώρα που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ως ισοδύναμη, δεν βλέπουμε καμιά αναγκαιότητα να κάνουμε αυτή την πληρωμή», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους.

«Η χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ περιέχει ορισμένες νομικές αντιφάσεις και επομένως δεν την θεωρούμε διόλου δεσμευτική, σε ό,τι αφορά την καταβολή αποζημιώσεων», συνέχισε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και το ΕΔΑΔ έχει δικαιοδοσία στις χώρες μέλη του διεθνούς αυτού οργανισμού για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο είχε αποφανθεί πρωτοδίκως υπέρ της Κύπρου το 2001, αλλά χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια για να αποφασίσει όσον αφορά το ύψος της αποζημίωσης. Η Άγκυρα, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά το Κυπριακό είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για αυτό, διατείνεται ότι η απόφαση της Δευτέρας είχε στόχο να υπονομεύσει την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που ξανάρχισαν πρόσφατα.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία. Εάν είναι επιθυμητή μια συνεκτική λύση (του Κυπριακού), τότε όλοι πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι ευθύνες τους. Όταν εξετάζεται η ιστορία αυτού του προβλήματος, η χρονική στιγμή που επελέγη αποκτά νόημα», είπε ο Νταβούτογλου.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διαρκεί από τον Φεβρουάριο και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί τη νήσο από την 21η ως την 23η Μαΐου σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στη διαδικασία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Κύπρο.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι θεωρεί την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο «σημαντική» εξέλιξη και πρόσθεσε: «βλέπουμε θετικά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει ανοιχτά» για το Κυπριακό.

Χθες Δευτέρα η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του ΕΔΑΔ με την οποία επιβλήθηκε στην Τουρκία η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης 90 εκατομμυρίων ευρώ για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και κάλεσε την Άγκυρα να την εφαρμόσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ