Υπερπτήσεις των ΗΠΑ στη Νιγηρία για τις μαθήτριες

Υπερπτήσεις των ΗΠΑ στη Νιγηρία για τις μαθήτριες

Υπερπτήσεις πραγματοποιούν κατασκοπευτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ που πετούν πάνω από τη βόρεια Νιγηρία για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των περίπου 200 μαθητριών που απήχθησαν στα μέσα Απριλίου από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, τις απαιτήσεις της οποίας απέρριψαν οι νιγηριανές αρχές.

Αυτές οι αποστολές “κατασκοπείας” και “επιτήρησης” που ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ από την Ουάσινγκτον, πραγματοποιούνται ενώ η διεθνής κινητοποίηση υπέρ των κοριτσιών δεν παύει να εντείνεται, μερικές ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής που οργανώνεται από τη Γαλλία για την ασφάλεια της Νιγηρίας.

“Μοιραστήκαμε φωτογραφίες εμπορικών δορυφόρων με τους Νιγηριανούς και πραγματοποιούμε επανδρωμένες πτήσεις κατασκοπείας, επιτήρησης και αναγνώρισης πάνω από τη Νιγηρία, με την άδεια της κυβέρνησης”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μπροστά στην παγκόσμια συγκίνηση που έχει προκαλέσει αυτή η χωρίς προηγούμενο απαγωγή, η νιγηριανή κυβέρνηση, η οποία είναι ωστόσο παραδοσιακά πολύ αρνητική σε οποιαδήποτε ανάμιξη στις υποθέσεις της από το εξωτερικό, αποδέχθηκε τη διεθνή βοήθεια και την αποστολή εμπειρογνωμόνων.

Μετά τις ΗΠΑ (οι οποίες απέστειλαν μια ομάδα πολιτικών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων), τη Βρετανία και τη Γαλλία (οι οποίες έστειλαν επίσης ομάδες), το Ισραήλ πρότεινε με τη σειρά του τη βοήθειά του, όπως και η Κίνα.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες περνούν εξάλλου “από το μικροσκόπιο” το βίντεο της Μπόκο Χαράμ που δείχνει περίπου εκατό κορίτσια που εμφανίζονται ως μέρος των μαθητριών που έχουν απαχθεί, δήλωσε η αμερικανική διπλωματία.

Συνολικά 276 μαθήτριες απήχθησαν στις 14 Απριλίου στο Τσίμποκ, στην Πολιτεία του Μπόρνο (βορειοανατολική Νιγηρία), ένα από τα “φέουδα” της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης. Απ’ αυτές παραμένουν αιχμάλωτες 223. Στην Πολιτεία Μπόρνο ζουν κυρίως μουσουλμάνοι, αλλά και μια σημαντική χριστιανική κοινότητα.

Στο βίντεο, ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπάκαρ Σεκάου, απαιτεί την απελευθέρωση των αιχμάλωτων “αδελφών” μαχητών σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των μαθητριών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως πως δεν δέχεται αυτή την απαίτηση.

“Δεν μπορεί να θέτουν τους όρους τους η Μπόκο Χαράμ και οι εξεγερμένοι”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Άμπα Μόρο.

Ο Σεκάου υποστηρίζει πως το παζάρι δεν αφορά παρά μόνο τα κορίτσια “που δεν έχουν ασπασθεί” το ισλάμ. Πράγματι, ενώ σε ένα προηγούμενο βίντεο που είχε μεταδοθεί πριν από μία εβδομάδα τις είχε χαρακτηρίσει “σκλάβες”, τώρα εξηγεί πως έχει αναλάβει να προσηλυτίσει τις ομήρους στη μουσουλμανική θρησκεία.

Το νέο βίντεο της Μπόκο Χαράμ δείχνει περίπου 130 έφηβες καθισμένες στο ύπαιθρο κάτω από δένδρα, σε τόπο που δεν αναγνωρίζεται, να απαγγέλλουν μαζί τη “φατίχα”, μία από τις κύριες σουράτες του Κορανίου.

Τα νεαρά κορίτσια φορούν μακριά μαύρα και γκρίζα πέπλα που αφήνουν ακάλυπτα μόνο τα πρόσωπά τους. Σε τρία γίνονται ερωτήσεις. Δύο λένε πως ήταν χριστιανές και ασπάσθηκαν το ισλάμ, ενώ το τρίτο κορίτσι δηλώνει πως ήταν ήδη μουσουλμάνα.

Σύνοδος κορυφής στο Παρίσι

Μια περιφερειακή σύνοδος κορυφής πρόκειται να διεξαχθεί το Σάββατο στο Παρίσι με στόχο να βοηθηθούν η Νιγηρία και οι γείτονές της να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας στη γλώσσα χάουσα σημαίνει “η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρότεινε αυτή τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στη Νιγηρία το βράδυ της Κυριακής. Εκτός από τον Ολάντ, θα συμμετάσχουν σ’ αυτή το Σάββατο στο Παρίσι οι ηγέτες τουλάχιστον πέντε αφρικανικών χωρών – της Νιγηρίας και τεσσάρων γειτόνων της, του Τσαντ, του Καμερούν, του Νίγηρα και του Μπενίν.

Ο Ολάντ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως “ζήτησε από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς” να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής.

Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης συνεχίζεται επίσης.

Δύο πρώην “πρώτες κυρίες” της Γαλλίας, η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί και η Βαλερί Τριερβελέρ, συμμετείχαν σήμερα σε μια διαδήλωση στο Παρίσι μαζί με διασημότητες από τον κόσμο του θεάματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Νιγηρία: Μητέρα αναγνώρισε την απαχθείσα κόρη της στο βίντεο

Κατασκοπευτικά αεροσκάφη για την αναζήτηση των μαθητριών

Το βίντεο της Μπόκο Χαράμ με τις μαθήτριες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ