814 εκατομμύρια πολίτες στις κάλπες

814 εκατομμύρια άνθρωποι στις κάλπες

Ξεκίνησε σήμερα στην πόλη Βαρανάσι η τελευταία φάση των εθνικών εκλογών στην Ινδία, όπου έχουν το δικαίωμα ψήφου 814 εκατομμύρια πολίτες.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 3:30 ώρα Ελλάδος και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται στην Παρασκευή.

Οι εκλογές αυτές πιθανώς να φέρουν στην εξουσία το ινδουιστικό εθνικιστικό κίνημα υπό τον Ναρέντρα Μόδι, καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σαφές προβάδισμα έναντι του Κόμματος του Κογκρέσου.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού Μπαρατίγια Τζανάτα ( BJP ) είναι υποψήφιος στην ιερή πόλη του Βαρανάσι- που βρίσκεται στο σημαντικό κρατίδιο Ουτάρ Πραντές- σε αυτήν την τελική πράξη των εκλογών που αμαυρώθηκαν από μια σειρά προσωπικών επιθέσεων . Το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην Ινδία και κατέχει τον σημαντικό αριθμό των 80 εδρών στο κοινοβούλιο. Τα γειτονικά κρατίδια του Μπιχάρ και της δυτικής Βεγγάλης θα ψηφίσουν επίσης τη Δευτέρα.

Ο Μόδι προέτρεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να επικρατήσει έναντι του Κόμματος του Κογκρέσου, που με επικεφαλής τη δυναστεία των Νεχρού- Γκάντι, βρίσκεται στην εξουσία επί μια δεκαετία και έχει κατηγορηθεί για σειρά σκανδάλων διαφθοράς. «Οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις, τη διαφθορά και τα παλιά συνθήματα» είπε ο Μόδι μετά την επίσημη λήξη της εκστρατείας το βράδυ του Σαββάτου.

Περισσότεροι από 66 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα ψήφου σε τρία βασικά κρατίδια κατά τη διάρκεια αυτής της τελικής φάσης των εκλογών που ξεκίνησε στις 7 Απριλίου. Το εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) αναμένεται να επικρατήσει καταλαμβάνοντας τις περισσότερες έδρες στη βουλή των 543 εδρών, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που θα το υποχρεώσει να σχηματίσει συνασπισμό με περιφερειακά κόμματα. Συνολικά στην πολυπληθή χώρα, δικαίωμα ψήφου έχουν 814 εκατομμύρια πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ