Λιθουανία: Σε δεύτερο γύρο οι εκλογές

Λιθουανία: Σε δεύτερο γύρο οι εκλογές

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα μάθουν οι Λιθουανοί τον νικητή της μάχης ανάμεσα στην Γκριμπαουσκάιτε και τον Μπαλτσούτις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή με το 46,5% των ψήφων έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου και νυν ευρωβουλευτή Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις ο οποίος συγκέντρωσε το 13,9%, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων.

Οι δυο τους θα αναμετρηθούν έτσι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές που επίσης είναι προγραμματισμένες για το ίδιο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, η «Σιδηρά Κυρία» της Λιθουανίας απέτυχε πάντως να ξεπεράσει το 50% που απαιτείται για να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν στο 52%, σχετικά αυξημένη, καθώς παραδοσιακά είναι χαμηλή στη Λιθουανία και σπάνια υπερβαίνει το 50%.

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δεν συνδέεται με κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους , οι οποίοι έχασαν τις εκλογές το 2012 από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

 Η Γκριμπαουσκάιτε που είναι γεννημένη στο Βίλνιους κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, σπούδασε στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, Είναι πολύγλωσση καθώς μιλάει αγγλικά , ρωσικά, πολωνικά και γαλλικά , εκτός από την μητρική της γλώσσα τα λιθουανικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ