Η Ουκρανία “γονατίζει” την οικονομία της Ρωσίας

Η Ουκρανία “γονατίζει” την οικονομία της Ρωσίας

Η ρωσική οικονομία πιθανόν να συρρικνωθεί ξανά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στο δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο υποχώρησης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η επίδοση της ρωσικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, αναφερόμενο σαφώς στην κρίση στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκαν κυρώσεις οι οποίες φοβίζουν τους ξένους επενδυτές.

Ο Μαξίμ Ορέσκιν, διευθυντής του τμήματος μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι τον Απρίλιο βασικοί τομείς της οικονομίας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, οι εμπορευματικές μεταφορές και η παραγωγή φυσικού αερίου εξασθένισαν, ενώ και οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

«Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένες τιμές σε σχέση με το προηγούμενο», ανέφερε ο Ορέσκιν.

Η πρόβλεψη αυτή συνάδει με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία ήδη «αντιμετωπίζει ύφεση».

Νωρίτερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την πορεία του ρωσικού ΑΕΠ φέτος κατά σχεδόν τέσσερα πέμπτα, προβλέποντας ανάπτυξη 0,5% από 2,3% προηγουμένως. Το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα μια ακόμη πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη, αναμένοντας ανάπτυξη 0,2% (από 1,3% το 2013).

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ