Η Ρουμανία ζήτησε στρατιωτική ενίσχυση

Η Ρουμανία ζήτησε στρατιωτική ενίσχυση

Η Ρουμανία έχει ζητήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη βαλκανική χώρα για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες Πέμπτη, ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τίτους Κορλατεάν τόνισε τη σημασία μιας ενισχυμένης μακροχρόνιας παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας «για να αποτρέψει οποιεσδήποτε άλλες αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες». Ο Κορλατεάν ήταν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει με αμερικανούς αξιωματούχους την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Ρουμανία.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η παρουσία πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ σε λιμάνια της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα και οι κοινές αεροναυτικές και χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις με στόχο την «εδραίωση μιας συλλογικής αμυντικής διαδικασίας θα πρέπει να αυξηθούν». Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Βουκουρέστι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού του για το τρέχον έτος κατά 0,2% του ΑΕΠ.

Η Ρουμανία, ένα πρώην κομμουνιστικό κράτος που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 , ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας αφότου η Ρωσία προσάρτησε την περιοχή της Κριμαίας. Το Βουκουρέστι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό ότι και η γειτονική της Μολδαβία, ένα μικρό κράτος με ρωσόφωνη μειονότητα , θα μπορούσε να είναι πιθανώς στις επιδιώξεις της Μόσχας. Η Ρουμανία όπως και Βουλγαρία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ πριν από 10 χρόνια και τα στρατεύματά τους ήταν μέρος των επιχειρήσεων της Ουάσιγκτον στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ