Ο S&P’s υποβάθμισε 15 ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο S&P’s υποβάθμισε 15 ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε 15 ευρωπαϊκές τράπεζες , συμπεριλαμβανομένων της Barclays Credit Suisse και της Deutsche Bank, αφότου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμφώνησαν σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτρέπει τις κυβερνήσεις από το να συμμετέχουν στη διάσωση των προβληματικών τραπεζών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ενιαίας διαδικασίας για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με την έγκριση αυτή η διάσωση των τραπεζών που εν πολλοίς ευθύνονται για τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών γίνεται ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η οποιαδήποτε χρήση του δημοσίου χρήματος θα πρέπει να υπόκειται σε πολύ αυστηρές διαδικασίες.

Στο σκεπτικό της υποβάθμισης ο Standard & Poor’s ανέφερε ότι η έκτακτη στήριξη των κυβερνήσεων προς τις τράπεζες πιθανότατα θα μειωθεί υποβαθμίζοντας την προοπτική των τραπεζών σε “αρνητική” από “σταθερή”.

Στις τράπεζες, που υποβαθμίστηκαν, πολλές από τις οποίες είναι συστημικά ιδρύματα, περιλαμβάνονται επίσης η ABN AMRO, η Τράπεζα της Ιρλανδίας και η ING Bank . Ο S&P’s διατήρησε επίσης αρνητική την προοπτική σε 38 τράπεζες και σταθερή την προοπτική σε 15 τράπεζες .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ