Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τους Έλληνες και τις μειονότητες της Κριμαίας

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τους Έλληνες και τις μειονότητες της Κριμαίας

 

Διάταγμα με το οποίο αποκαθίστανται οι Τάταροι της Κριμαίας και άλλες εθνικές μειονότητες ανάμεσα τους οι Αρμένιοι και οι Έλληνες, που είχαν υποφέρει και εκτοπιστεί την περίοδο κυριαρχίας του Ιωσήφ Στάλιν, υπέγραψε Δευτέρα του Πάσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Έχω υπογράψει ένα διάταγμα για να αποκατασταθεί ο ταταρικός πληθυσμός της Κριμαίας, ο αρμενικός πληθυσμός, οι Γερμανοί, οι Έλληνες  – όλοι εκείνοι που υπέφεραν στην Κριμαία, στη διάρκεια των διώξεων του Στάλιν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία συνεδρία του Κρατικού Συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, το διάταγμα έχει σκοπό «να αποκαταστήσει την ιστορική δικαιοσύνη και να απομακρύνει τις συνέπειες του παράνομου εκτοπισμού και της παραβίασης των δικαιωμάτων τους».

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν έκανε λόγο για μέτρα που «θα ενθαρρύνουν την εθνική, πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση» των μειονοτήτων.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί, στηρίζουν τον εποικισμό της Κριμαίας με Τατάρους ως αντίβαρο στους Ρώσους που ζουν εκεί. «Οι Ουκρανοί και οι Τάταροι της Κριμαίας είναι φυσικοί σύμμαχοι κατά της ρωσικής παρέμβασης στην περιοχή», υπογραμμίζει ο Τούρκος ιστορικός Καχραμάν Σαγκούλ.

Σημειώνεται ότι οι Τάταροι, αποτελούν το 13% του πληθυσμού της Κριμαίας και εκτοπίστηκαν μαζικά από τον Στάλιν σε όλη την Κεντρική Ασία τον Μάιο του 1944, κατηγορώντας  τους ότι συνεργάστηκαν με τη ναζιστική Γερμανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία «θα καλλιεργήσει τη δημιουργία και ανάπτυξη εθνικών-πολιτιστικών αυτονομιών» για τις μειονοτικές ομάδες -κάτι που σημαίνει  ότι θα υπάρξουν αλλαγές για τους Τατάρους της Κριμαίας, σε ότι αφορά τη βασική εκπαίδευση στις μητρικές τους γλώσσες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ