Τα είπαν Κέρι-Λαβρόφ

Τα είπαν Κέρι-Λαβρόφ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον ομόλογό του στη Ρωσία Σεργκέρι Λαβρόφ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Κέρι να ζητάει από τη Ρωσία να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.

Όσον αφορά στον Λαβρόφ ζήτησε από τις ΗΠΑ να πείσουν την Ουκρανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν στη Γενεύη.

«Ο Κέρι ζήτησε από τη Ρωσία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, καλώντας δημοσίως τους αυτονομιστές να εκκενώσουν τα κτίρια που έχουν παράνομα καταλάβει», δήλωσε η Τζένιφερ Ψάκι, η οποία είναι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης από το Ρώσο ομόλογό του να ορίσει έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη για να εργαστεί μαζί με την αποστολή των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκειμένου να επιδείξει με τρόπο «απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ρωσία στηρίζει τη συμφωνία (της Γενεύης) και επιθυμεί την αποκλιμάκωση» σημείωσε η εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στον Λαβρόφ: «ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό να δράσει απέναντι στο Κίεβο προκειμένου οι θερμοκέφαλοι να μην προκαλέσουν μια αιματηρή σύγκρουση και να ενθαρρύνει τους Ουκρανούς επικεφαλής να τηρήσουν αυστηρά τις υποχρεώσεις τους.

Ο Λαβρόφ επίσης «υπογράμμισε την ανικανότητα και την έλλειψη θέλησης της κυβέρνησης του Κιέβου να βάλει ένα τέλος στις πράξεις βίας του Δεξιού Τομέα», της ουκρανικής εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ