Η Google ετοιμάζει κινητό των 50 $

Η Google ετοιμάζει κινητό των 50 $

Ένα έξυπνο και συναρμολογούμενο τηλέφωνο ιδιαίτερα προσιτό σε όλους ετοιμάζει να παρουσιάσει η Google τον Ιανουάριο του 2015, όπως προβλέπει η ίδια. Πάντως, δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια απόπειρα. Η εταιρεία, η οποία το δοκίμασε πρώτη ήταν το 2008 η ισραηλινή νεοφυής Modu. Το 2011 διέκοψε τις δραστηριότητές της και εκείνη τη χρονιά η Google, όντας διορατική, εξαγόρασε τις σχετικές πατέντες της. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η νέα συσκευή κοστολογείται στα 50 δολάρια και αναμένεται να ανταγωνιστεί ευθέως στην αγορά, στην οποία κυριαρχούν η Samsung με τα δημοφιλέστατα κινητά της και το λειτουργικό σύστημα Android, καθώς και η Apple με τα iPhone και το iOs αντίστοιχα.

Το ευρύτερο σχέδιο στο οποίο υπάγεται η κατασκευή του νέου κινητού ονομάζεται Project Ara. Το συναρμολογούμενο τηλέφωνο απαρτίζεται από ένα πλαίσιο, μία οθόνη, τη σύνδεση Wi-Fi και έναν επεξεργαστή. Οπότε θα προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός εκάστου χρήστη, ο οποίος αναλόγως θα το συναρμολογεί και θα του προσθέτει εξαρτήματα, χρώματα και αξεσουάρ. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η θυγατρική της Google, Μοtorola. Την όλη φιλοσοφία εξηγεί ο επικεφαλής του Project Ara, Πολ Ερέμενκο. «Σκεπτόμαστε να ονομάσουμε το έξυπνο κινητό «Γκρι τηλέφωνο/Grey Phone», ώστε ο καθένας, που το αποκτά, να του δώσει το δικά του “χρώματα”», επισημαίνει. «Με το Grey Phone θα κάνουμε σε επίπεδο υλικού ό,τι κάνει το Andrοid σε επίπεδο λογισμικού: δημιουργούμε ένα ζωντανό οικοσύστημα ανοιχτό σε άλλες εταιρείες και μηχανικούς ανάπτυξης εφαρμογών και υπηρεσιών, επιταχύνουμε τον ρυθμό παράδοσης των καινοτομιών μειώνουμε τους χρόνους ολοκλήρωσής τους».

Το συναρμολογούμενο κινητό της Google θα έχει τον κεντρικό του σκελετό, στον οποίο θα προσαρμόζονται επιμέρους εξαρτήματα και υπηρεσίες. Οι χρήστες διαρκώς θα το αναβαθμίζουν με την αγορά φθηνών εξαρτημάτων, όπως μία κάμερα ή ένα νέο ραδιόφωνο 4G. Επίσης, θα μπορούν να επισκευάζουν ό,τι θέλουν στη συσκευή τους, η οποία θα λειτουργεί ως πλατφόρμα πέρα από τα όρια ενός τηλεφώνου, όπως αναφέρει ο Guardian. Κατά τον κ. Ερέμενκο, η μέση διάρκεια ζωής του «Γκρι τηλεφώνου» θα είναι πέντε με έξι χρόνια.

Πηγή: Η καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ