• Η κλιματική αλλαγή "τρελαίνει" τα ψάρια

  9:56 πμ, Τρίτη 15 Απρ 2014 9:56 πμ, Τρίτη 15 Απρ 2014

  Η κλιματική αλλαγή "τρελαίνει" τα ψάρια

  Χάνουν το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης τα ψάρια εξαιτίας της οξίνισης των θαλασσών που είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής κι έτσι γίνονται εύκολη λεία για τα άλλα ψάρια, υποστηρίζει νέα αυστραλο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι μερικά ψάρια "τρελαίνονται" σε τέτοιο βαθμό, που έλκονται πια από την μυρωδιά των θηρευτών τους, προσφέροντας έτσι τον εαυτό τους κυριολεκτικά… στο πιάτο.

  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Μάντεϊ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους στα ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας. Στην περιοχή αυτή τα νερά είναι από τη φύση τους όξινα, καθώς αναβλύζουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από υποθαλάσσια ηφαίστεια.

  Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι σε αυτά τα όξινα νερά η συμπεριφορά των ψαριών γίνεται ριψοκίνδυνη. «Τα ψάρια, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αποφεύγουν την μυρωδιά ενός θηρευτή, πράγμα απόλυτα δικαιολογημένο. Όμως έχουν αρχίσει να έλκονται από αυτή την μυρωδιά. Επίσης κολυμπούν πλέον πιο μακριά από το καταφύγιό τους και είναι γενικά πιο κινητικά, κολυμπώντας πέρα-δώθε πιο συχνά. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα ίδια, καθώς είναι πιθανότερο να πέσουν θύμα επίθεσης από κάποιον θηρευτή», δήλωσε ο Φίλιπ Μάντεϊ.

  Περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα, που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, καταλήγει στις θάλασσες του πλανήτη, κάνοντας τες σταδιακά όλο και πιο όξινες. Η οξίνιση αναμένεται να λάβει παγκόσμιες -και ανησυχητικές- διαστάσεις έως το τέλος του 21ου αιώνα.

  Οι ερευνητές εκτιμούν, με βάση τα νέα ευρήματα, πως τα ψάρια δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα όξινα νερά, ακόμη κι όταν έχουν ζήσει σε αυτά όλη τη ζωή τους. Ενώ το αυξημένο διοξείδιο στο νερό δεν επηρεάζει τις μεταβολικές και «αθλητικές» επιδόσεις των ψαριών, που γίνονται ακόμη πιο κινητικά, φαίνεται αντίθετα να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα