Η Άγκυρα κατηγορεί το Twitter για φοροδιαφυγή

Η Άγκυρα κατηγορεί το Twitter για φοροδιαφυγή

 

Η Τουρκία κάλεσε τα στελέχη του Twitter να ανοίξουν γραφείο και να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους στην Τουρκία, κατά τις πρώτες απ’ ευθείας συνομιλίες τους μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στον ιστότοπο στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπλόκαρε το Μάρτιο το Twitter και το YouTube, προκαλώντας τη διεθνή καταδίκη, αφού διέρρευσαν στους ιστότοπους αυτούς ηχητικές καταγραφές που φανέρωναν διαφθορά στο στενότερο κύκλο του Ερντογάν.

Ο αποκλεισμός ήρθη πριν από δέκα ημέρες αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως παραβιάσθηκε η ελευθερία της έκφρασης, μια απόφαση για την οποία ο Ερντογάν έχει έκτοτε δηλώσει πως ήταν εσφαλμένη και θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Το YouTube παραμένει σε μεγάλο βαθμό μπλοκαρισμένο στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το Σάββατο το Twitter ότι είναι “φοροφυγάς”, επαναλαμβάνοντας τις δριμύτατες επικρίσεις του πριν από τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνησή του και την εταιρεία αυτή που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

“Το Twitter, το YouTube, το Facebook, αυτές είναι διεθνείς εταιρείες. Είναι εταιρείες που συστάθηκαν για το κέρδος”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά την τελετή των εγκαινίων ενός σταθμού καθαρισμού ύδατος στην Κωνσταντινούπολη.

“Θα ασχοληθούμε μαζί τους. Θα έρθουν σαν όλες τις διεθνείς εταιρείες και θα συμμορφωθούν με το Σύνταγμα, τους νόμους και τους φορολογικούς κανόνες της χώρας μου”, δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN Turk.

Ανώτερος τούρκος αξιωματούχος γνωστοποίησε στο Ρόιτερς πως ο επικεφαλής δημόσιας πολιτικής του Twitter Κόλιν Κρόγουελ διεξάγει δύο γύρους συνομιλιών στην Άγκυρα με στόχο να ανοίξει ένας καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας. Περιέγραψε την πρώτη συνάντηση ως “θετική”.

“Ο στόχος είναι η εταιρεία να πληρώσει φόρους και να επιλυθεί το πρόβλημα της συμμόρφωσης προς τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας ανοίγοντας ένα γραφείο αντιπροσώπευσης εδώ”, δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από το Twitter.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ