Ρουάντα-Υγειονομικό θαύμα στην καρδιά της Αφρικής

Ρουάντα-Υγειονομικό θαύμα στην καρδιά της Αφρικής

Αυτές τις μέρες η Ρουάντα συλλογίζεται τα 20 χρόνια της εμφύλιας γενοκτονίας των Τούτσι από τους Χούτου, με αιχμές κατά των Γάλλων πρώην αποικιοκρατών, που θεωρούνται κατά κοινή ομολογία οι μεγάλοι ηθικοί αυτουργοί.

Αντιθέτως, στις εκδηλώσεις μνήμης για το χαμό των 800.000 ψυχών από φίλους και γείτονές τους το 1994 διάχυτη είναι η ευγνωμοσύνη προς τους Αμερικανούς, για τη στήριξη που προσέφεραν.

Πράγματι, η Ρουάντα του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τη χώρα που κινδύνεψε να αφανιστεί στο αίμα. Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι απέκτησε ένα πρωτοποριακό σύστημα Υγείας που θα ζήλευαν πολλές ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Μπροστά του δεν ωχριά μόνο το ταλαιπωρημένο Obamacare των ΗΠΑ, αλλά ακόμη και το ΕΣΥ της Γαλλίας, όπως ομολογεί η «Le Monde».

Το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης της Ρουάντας καλύπτει το 98% του πληθυσμού και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, η δεύτερη αφορά σε μία μικρή μερίδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και ξη Τρίτη τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Σε αυτούς παρέχεται κάλυψη σε τοπικό επίπεδο, που φθάνει ως το τελευταίο χωριό.

Η διάρθρωση του υγειονομικού συστήματος της Ρουάντα θυμίζει αρκετά το πρώιμο ελληνικό ΕΣΥ της δεκαετίας του ’80, με τα Κέντρα Υγείας που παρείχαν ενημέρωση και κάλυψη των βασικών αναγκών στην περιφέρεια. Το μικρό υγειονομικό θαύμα στην καρδιά της Αφρικής χτίστηκε σταδιακά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Για λόγους βιωσιμότητας, από το 2011 προβλέπει «εισιτήριο» 1,5 δολάριο για κάθε εξέταση και αναλογική χρέωση με εισοδηματικά κριτήρια.

Μπορεί να μην μετέτρεψε ως διά μαγείας τη Ρουάντα σε Σουηδία, αλλά βελτίωσε τον προγεννητικό έλεγχο και μείωσε την παιδική θνησιμότητα. Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής ανέβηκε την τελευταία εικοσαετία από τα 45 στα 63 χρόνια, ο παιδικός εμβολιασμός καλύπτει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού και η αντισύλληψη τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Στοιχεία σχεδόν εξωπραγματικά για μία χώρα που το 2012 παρέμεινε η 17η φτωχότερη στον πλανήτη.

Βέβαια, η αχίλλειος πτέρνα του υγειονομικού συστήματος αποτελεί η σχεδόν εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από ξένους δωρητές.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ