Οι Βέλγοι για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Οι Βέλγοι για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

 

Έντονο είναι το ενδιαφέρον του ολλανδόφωνου βελγικού Τύπου σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδας για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου ύστερα από 4 χρόνια βρίσκεται πλέον «προ των πυλών» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της De Standaard υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις χρηματαγορές». Πρόκειται για μια σειρά πενταετούς ομολόγου, η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει πιθανότατα σήμερα, που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, επισημαίνει η εφημερίδα, παραπέμποντας σε σχετικά δημοσιεύματα της Καθημερινής και της Wall Street Journal. «Θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Ελλάδα βγαίνει εκ νέου στις αγορές» προσθέτει.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω έκδοση, η οποία έχει ως στόχο να συγκεντρωθούν κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, απευθύνεται αποκλειστικά στους ξένους επενδυτές. Η αιτία είναι να αποδείξει η Ελλάδα ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για στήριξη του νέου ομολόγου από τις εγχώριες τράπεζες. Στόχος είναι να αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι ξένες αγορές έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κρίσιμο στοιχείο, για να αξιολογηθεί η επιτυχία του εγχειρήματος, έχει να κάνει με το ύψος του επιτοκίου που θα διαμορφωθεί. Την περίοδο αυτή το κόστος δανεισμού των χωρών του Νότου έχει υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το spread των ελληνικών ομολόγων να κυμαίνεται γύρω στο 6%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ξένοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες για κέρδη, παρατηρεί. Ως εκ τούτου, τονίζει η εφημερίδα, η χρονική αυτή στιγμή είναι όντως καλή για έξοδο στις αγορές.

Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για τον βαθμό που η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Ο αποπληθωρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, συμπληρώνει. Κατά την περυσινή χρονιά οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,1% γεγονός που σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί περισσότερο από ότι αναμενόταν. Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα – συνεχίζει – είναι κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφέρει φέτος να ανακάμψει και να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης. Καταλήγοντας πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι.

Από την πλευρά της η De Morgen, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει αυτή την εβδομάδα στις αγορές» αναφέρει ότι με τη σημερινή – κατά πάσα πιθανότητα – έξοδό της στις αγορές η Ελλάδα θέλει να «τεστάρει» τις διαθέσεις των αγορών απέναντί της.

Τέλος, η De Tijd δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές», όπου παρατίθενται οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας ING A. Τζιασιάντι, ο οποίος θεωρεί ότι το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι θετικό απέναντι στην Ελλάδα, παρά το ότι οι κάτοχοι ομολόγων μεγάλης διάρκειας υπέστησαν σημαντικές ζημιές μετά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ