Μπαν: Ιστορικές οι εκλογές στο Αφγανιστάν

Μπαν: Ιστορικές οι εκλογές στο Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνεχάρη τους Αφγανούς πολίτες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χαρακτηρίζοντας την χθεσινή ψηφοφορία ως «ιστορική» και ως «ένα σημαντικό βήμα» προς την πρώτη δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη χώρα.

«Τα εκατομμύρια των γυναικών και ανδρών που ψήφισαν αποδεικνύουν το θάρρος και τη δέσμευση των Αφγανών να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να διαμορφώσουν το μέλλον τους», δήλωσε ο Μπαν μέσω του εκπροσώπου του.

Οι ψηφοφόροι «αψήφησαν τις απειλές και τον εκφοβισμό» και «έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι υποκινητές τις βίας δεν μπορούν να κερδίσουν».

Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών καθώς η μεταφορά των ψηφοδελτίων σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές γίνεται με γαϊδούρια.

Ο Μπαν τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές, ενώ επαίνεσε τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που με την παρουσία τους επέτρεψαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Παρόλα αυτά, χθες ένας αστυνομικός και δύο υπάλληλοι της εκλογικής επιτροπής σκοτώθηκαν όταν βόμβα εξερράγη, καθώς αυτοί μετέφεραν τις ψήφους από την περιοχή Καναμπάντ προς την πρωτεύουσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ