Γιούνκερ: Να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Γιούνκερ: Να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

 

Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ευχήθηκε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», ακόμη και αν η πολιτική του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν τις καθιστά για την ώρα «πιο εύκολες», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Γιούνκερ, ο οποίος βρέθηκε στο Βερολίνο για μια σύνοδο του συντηρητικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι γερμανοί συντηρητικοί, που συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν το πρόγραμμα του κόμματός τους για τις ευρωεκλογές και εμφανίζονται επιφυλακτικοί για μια είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη ως πλήρες μέλος, αναμένεται να ζητήσουν μια διακοπή των συνομιλιών έπειτα από την απαγόρευση ιστοσελίδων που διέταξε πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε, εξάλλου, τη «σημαντική ύφεση όσον αφορά τη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία» κατά τους τελευταίους μήνες.

Όμως οι συζητήσεις, «το αποτέλεσμα των οποίων είναι ανοικτό», «διεξάγονται με την Τουρκία και όχι με τον Ερντογάν» μόνο, υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο πως μία ένταξη της Άγκυρας στην Ευρώπη θα «χρειαζόταν περισσότερο» από πέντε έως δέκα χρόνια.

Τον Φεβρουάριο, επισκεπτόμενος το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει τη μεγαλύτερη στήριξη της Γερμανίας στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε εμφανιστεί «προσωπικά πολύ σκεπτική» για μία ένταξη της Άγκυρας ως πλήρες μέλος, όμως η κυβέρνησή της, η οποία αποτελείται από συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες, εκτιμά επίσημα πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι «ανοικτό».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ