Τους πληρώνουν για να μην ψηφίσουν

Τους πληρώνουν για να μην ψηφίσουν

Οι κάτοικοι της επαρχίας Νανγκαρχάρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν προσφέρουν στους ψηφοφόρους 500 πακιστανικές ρουπίες, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 ευρώ, για να μην ψηφίσουν.

«Στην αρχή πιστέψαμε ότι οι Ταλιμπάν προσπαθούσαν να μας κοροϊδέψουν και ότι ήθελαν να μάθουν ποιοι έχουν εκλογικά έγγραφα, όμως στη συνέχεια καταλάβαμε ότι είναι ειλικρινείς και δίνουν τα χρήματα», δήλωσε ο Άχμαντ Σαχ, ένας νεαρός που κατάγεται από ένα χωριό λίγο έξω από την Τζαλαλαμπάντ.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Οι αυριανές εκλογές στο Αφγανιστάν θα σηματοδοτήσουν την πρώτη δημοκρατική αλλαγή εξουσίας στη χώρα και το τέλος της προεδρίας του Χαμίντ Καρζάι, που ηγείται της χώρας μετά την εκδίωξη του καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές αυτές μια απάτη την οποία υποστηρίζει η Δύση.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον το 10% των εκλογικών κέντρων δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν εξαιτίας της απειλής βίας, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι πιο έντονη η παρουσία των ανταρτών.

«Όταν οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο και προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ψηφίσουν και δίνουν χρήματα για τα εκλογικά τους έγγραφα είναι κακό», δήλωσε ο Χάτζι Χαν Ουάλι ένας άλλος άνδρας από το ίδιο χωριό.

«Οι άνθρωποι εδώ ανησυχούν περισσότερο για να βρουν ψωμί να ταΐσουν την οικογένειά τους παρά για τις εκλογές. Για να πω την αλήθεια, οι μισοί εδώ δεν γνωρίζουν τίποτα για τις εκλογές», πρόσθεσε ο Χαν.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν ενημερωθεί για τις κινήσεις των Ταλιμπάν σε απομακρυσμένες περιοχές της Νανγκαρχάρ, που βρίσκονται υπό τον επιρροή των ανταρτών.

Στις νότιες και ανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην εθνότητα των Παστούν, τη μεγαλύτερη της χώρας, η οποία παραδοσιακά έχει μεγάλη πολιτική επιρροή.

Ο Καρζάι ανήκει στην εθνότητα αυτή, όπως και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές. Ένας εξ αυτών, που έχει στενότερους δεσμούς στο ανατολικό Αφγανιστάν είναι ο Άσραφ Γάνι, πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι φύλαρχοι έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν οποιονδήποτε από τους τρεις υποψήφιους κερδίσει, όμως πολλοί κάτοικοι απομονωμένων περιοχών δεν θα ψηφίσουν.

Μόνο στη Νανγκαρχάρ 115 εκλογικά κέντρα δεν θα ανοίξουν αύριο εξαιτίας των ανησυχιών για μαζική νοθεία, αλλά για την κατάσταση ασφαλείας, δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Άχταρ Μοχάμαντ Άτζμαλ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή την εβδομάδα ένα δεκάχρονο αγόρι συνελήφθη με 1.200 πλαστά ψηφοδέλτια στη γειτονική επαρχία Κουνάρ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ